2024. március 28., csütörtök
A TAKARÉKOSSÁGI VILÁGNAP ELÉ

A dinárban való takarékoskodás kifizetődőbb

Folyamatosan növekszik Szerbiában a dinár- és a devizatakarék, annak ellenére, hogy egy fokozottan bizonytalan évet jegyzünk, melyben a koronavírus-járvány globális gazdasági válságot idézett elő – közölte a Szerbiai Nemzeti Bank.

A dinártakarék mintegy 90 milliárd dinárt tesz ki, ami ötszöröse annak az értéknek, amit 2012-ben jegyeztünk, és azóta folyamatosan növekszik.

Az utóbbi nyolc évben a dinártakarék évente átlagosan 9 milliárd dinárral nőtt, ami hatszor több, mint a 2002-2012 közötti időszakban, amikor éves szinten másfél milliárd dinár körüli volt az évi növekedés.

A dinártakarék tavaly 18,5 milliárd dinárral emelkedett, idén viszont 10 milliárddal, áll a közleményben. A dinártakarék növekedése 2013 óta évente átlagosan 25 százalékos.

A FoNet jelentése szerint noha mérsékeltebben, de a devizatakarék esetében is növekedést jegyzünk, ugyanis az országban a polgárok mintegy 11,2 milliárd euróval rendelkeznek. Tavaly 800 millió euróval, idén 400 millióval gyarapodott a devizatakarék.

Akárcsak a korábbi években, a takarékossági világnap előtt, a Szerbiai Nemzeti Bank idén is emlékeztet, hogy a dinárban való takarékoskodás kifizetődőbb a deviza-takarékoskodásnál rövid- és hosszú távon egyaránt. Az egy évre lekötött 100 ezer dinárra például 2200 dinár kamatot kaphatunk, többet, mint amennyit 850 euróért számolnának el.