2024. március 28., csütörtök

Kukoricainfláció

A járványügyi helyzet és a romániai aszály is befolyásolja az árakat

Elégedettek lehetnek a kukoricatermelők. A takarmány értéke nem várt mértékben és gyorsasággal erősödik. Három hónap alatt a 14-15 dináros kilogrammonkénti árról, 19 dinárra szökkent a felvásárlási ára – a hozzáértők szerint ennek a tendenciának még nincs vége. A szakértők szerint a hirtelen áremelkedés mögött részben a koronavírus által kialakult helyzet a felelős.

A 14-15 dináros kilogrammonkénti árról 19 dinárra szökkent a felvásárlási ára (Paraczky László felvétele)

A 14-15 dináros kilogrammonkénti árról 19 dinárra szökkent a felvásárlási ára (Paraczky László felvétele)

– Az új járványhullámtól való félelem arra kényszerítette a világ nagy búzafogyasztóit, mint Egyiptom, a Közel-Kelet országai és Kína, hogy tartalékot halmozzanak fel, azaz többet vásárolnak, mint egyébként. A kereslet növekedéséhez a nagy befektetési alapok is hozzájárultak, elsősorban Amerikában, ahol a mezőgazdasági termékekre irányították pénzeszközeiket. Mivel a járványhelyzet miatt az ipar takaréklángon működik, szokatlanul nagy mennyiséget vásároltak fel a tőzsdén – mondta a Tanjugnak Vukosav Saković, a Žito Srbije egyesület elnöke.
A kukorica ára kilónként jelenleg 18,50 és 19,40 dinár között ingadozik, egy évvel ezelőtt 36 százalékkal volt olcsóbb, ekkor 14,10 dinárba került. A búza kilójáért az elmúlt héten 20,50 és 22,50 dinárt fizettek, áfa nélkül, ez csaknem 11 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt.
A szakember szerint kivételesen nagy árugrásoknak lehettünk tanúi az utóbbi időszakban, azt viszont nem várhatja el senki, hogy túl sokáig így is marad.

A Žito Srbije egyesület elnöke megjegyezte, akik a készleteteket akarják feltölteni, egy idő után akkora mennyiséget birtokolnak, hogy nem lesz szükségük többre.

Fotó: Paraczky László

Fotó: Paraczky László

– Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a beruházási alapok nem fogyasztók, ők azért vásárolnak, hogy később nyereségesen eladják a terményt. Ilyen alkalmakkor az a legfontosabb, hogy a mi termelőink felmérjék a megfelelő pillanatot, mikor kell eladni a termést. Úgy gondolom, nem értük még el ezt a pillanatot, de közel vagyunk hozzá – mondta Saković.
A kukorica árának emelkedésére a járványügyi helyzet mellett más tényezők is kihatottak, mint a romániai aszály és az ukrajnai betakarítás késlekedése.
– Romániában az aszály miatt felfüggesztették az értékesítést, Ukrajnában a termelés 10 százalékkal esett vissza, az aratás késik, ezért nem nem tudják átadni, amit októberre már eladtak. A kukorica iránti keresletre ezek a tényezők is hatással voltak – magyarázta az egyesület elnöke.
Saković arra is emlékeztetett, hogy Szerbiában a kukoricát határidős alapon értékesítik, a hazai kereskedők előre eladtak valamivel több mint 1 millió tonnát. A végtelenségig természetesen nem folytatódhat az emelkedés, előreláthatólag hamarosan megáll, és egy kisebb zuhanás is bekövetkezik az árakban. A kukorica mellett sok már mezőgazdasági kultúra értéke felment, a kiváló búzaárak felkeltették a termelők érdeklődését e termény területének növelése iránt.
A kukorica árának emelkedése kihat a mezőgazdaság egész területére. György László óbecsei termelő kisebb mértékben érintett, mert a kukoricát elsősorban takarmánynak használja a gazdaságában. Ennek ellenére ő sem maradhat közömbös az áringadozással kapcsolatban.
– A bika ára egész évben alacsony, ha én drágább takarmányt adok neki, akkor a jószág értéke is megemelkedik. Amikor ennek utánaszámolunk, felvetődik a kérdés, mennyire éri meg hizlalni a jószágot – tette fel a kérdést László.
Albert Lukács óbecsei mezőgazdasági termelő szerint a kukorica árának emelkedése mindenképp kedvező, ő maga nem is emlékszik ilyen mértékű áremelkedésre, inkább csak hirtelen árzuhanásokra.
– A kukorica kilójának 20 dinár felé közelítő ára nagy ritkaság, elég rossz volt az előző pár év. Minden termelő jól járna, ha ezek az árak maradnának hosszú távon, sokat segítene a mezőgazdaságon, és a termelési készség is stabilabb lenne – mondta Lukács.
Kocsis Krisztián szenttamási agronómus és termelő lapunknak elmondta, ő már azt is hallotta, valahol 22 dinárt kínálnak a kukoricáért, de ez lehet versengés is a felvásárlók között.
– Sokan eladták a kukoricát előszerződésekkel, féltek, hogy alacsony lesz az ára, ezért megszabadultak tőle még amikor 14-15 dinár volt az ára, számukra nem jött jól ez a mostani áremelkedés. Az előző években azok jártak jól, akik eladták előre. Nagyon ingadozó ez a piac, nehéz megtalálni a legjobb lépést – mondta a szakember.