2024. április 20., szombat

Utolsó segélykiáltás

Az utazási irodák többsége nem lát kiutat a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett csődből

Amennyiben továbbra sem érkezik semmiféle támogatás az állam részéről, november 1-je után az utazási irodák többsége kénytelen lesz bezárni, s ennek következtében rengetegen maradnak munka nélkül, és az elhalasztott utazások is érvényüket veszítik – hívta fel a figyelmet a halmozódó gondokra Marija Matijević, a Szerbiai Turisztikai Ügynökségek Egyesületének (UTAS) elnöke. A biznis.rs portálnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy még a biztosítókkal sem sikerült egyezségre jutniuk az ügynökségeknek.

(Illusztráció: Tóth D. Lívia felvétele)

(Illusztráció: Tóth D. Lívia felvétele)

Mint ismeretes, október 1-jén lejárt a szerbiai idegenforgalmi ügynökségek munkaengedélye. A hosszabbításhoz a többi között szükségük volt utazási garanciákra, amit a hatályban levő rendelkezések szerint banki jótállást vagy biztosítási kötvény formájában tudtak mellékelni. A dokumentumot azonban, a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett bizonytalan helyzetre hivatkozva, a biztosítók többsége nem adta ki az ügynökségeknek. Október végén Rasim Ljajić idegenforgalmi miniszter szorgalmazására banki garanciák kiadásával egyes ügynökségeknek sikerült meghosszabbítaniuk a munkaengedélyüket. A biztosítótársaságok többségével azonban a miniszter ígérete ellenére sem sikerült rendezni a szükséges dokumentumok kiadásának feltételeit – részletezte Matijević. Kiemelte, hogy a Globus, a Dunav és a Triglav biztosítók csak bizonyos ügynökségeknek voltak hajlandóak kiadni a munkaengedélyhez szükséges papírokat.

– A biztosítók által kiadott kötvényekkel 15 idegenforgalmi iroda folytathatta a működését. A társaságok ugyanis nem továbbították a kérdőíveket és a nyomtatványokat minden ügynökségnek, csak az általuk kiválasztott irodákat szólították meg. A választásukat nem indokolták meg, így a mai napig titok, hogy milyen kritériumok alapján döntöttek egyes ügynökségek mellett vagy ellen – magyarázta az elnök. Hozzátette, hogy egyes források szerint a közeljövőben a Milenijum és a Sava biztosítók is előrukkolnak a kötvények kiadásának feltételeivel. A továbbiakban is fennáll azonban az a probléma, hogy a jelenlegi helyzetben a legtöbb utazási iroda nem fog tudni eleget tenni a biztosítók által megszabott feltételeknek.

– Lesújtó, hogy a kötvények ára a kilátástalan helyzetben is egetverően magas: a legkisebb ügynökségeknek 8 ezer eurós biztosítást kellene kötniük, a nagyobb utazási irodáktól pedig akár 18 ezer euró biztosítását is követelik. Ezekre az összegekre természetesen még rászámolják az adót is. Mindezt azok után, hogy az ügynökségek már nyolc hónapja teljes jövedelemkieséssel működnek, az állami segítségre pedig már március óta hiába várnak – hangsúlyozta Matijević.

Az ügynökségeket tömörítő egyesület elnöke szerint az utazási irodák megmaradásához immár vissza nem térítendő segélyekre van szükség, de a Fejlesztési Alap hiteleit is gyorsított eljárásban szükséges elbírálni.

– Ügynökségenként egymilliótól ötmillió dinár vissza nem térítendő támogatásra van szükség ahhoz, hogy fennmaradjanak az irodák. Emellett a Fejlesztési Alap kölcsöneit legfeljebb 30 napon belül el kellene bírálni. Ezek nélkül az utazási irodák immár nem tudják megtartani a munkásaikat, a vállalkozás bezárásával pedig az elhalasztott utazások sem valósulhatnak meg – figyelmeztetett az elnök.

Az UTAS felszólalásához csatlakozott a Szerbiai Turisztikai Ügynökségek Független Szövetsége (ANTAS) is. A vissza nem térítendő támogatások és a kedvezményes kölcsönök mellett közösen kérelmezik az utazási irodák hiteleinek törlesztésére vonatkozó új moratóriumot, a felgyülemlett adók és járulékok leírását, valamint a tulajdonjog alapján felszámolt adók elhalasztását. Szorgalmazzák a biztosítási kötvények körül kialakult probléma megoldását, de javasolják az idegenforgalmi vezetők közvetlen támogatását is.