2024. április 25., csütörtök

Beguruló üzemek

Jagodina és Aleksinac gyárakkal gazdagodik

A járványügyi helyzet sem állhatja útját az autóiparnak. A németországi Fischer Automotive Systems előreláthatólag még december folyamán gépkocsigyártáshoz szükséges gyártósorokat helyez üzembe Jagodinán. A cég főleg alkatrészekre, gépkocsitartozékok készítésére szakosodott, és különféle megoldásokat kínál a járművek belső terének kialakítására, a vezetési és az utasélményre összpontosítva – tette közzé az E-kapija portál.

Dragan Marković, a városi közgyűlés elnöke úgy tudja, a gyár működtetésének első fázisában mintegy 100 személyt foglalkoztatnak.

– A tervek szerint a következő év végéig azonabn mintegy 350 munkása lesz az üzemnek – jelentette ki Marković.

Az ipari élet hamarosan Aleksinacon is felvirágzik. A hírek szerint a kanadai székhelyű Magna Seating cég még az év során befejezi az üzem építésének második fázisát. A vállalat már júniusban elindította a termelést, de akkor egy bérelt épületben. A cég képviselői hamar bejelentették a beruházás második fázisát, egy új hangár felépítését.

Az aleksinaci községi tanács a napokban hagyta jóvá az állami tulajdonban lévő terület elidegenítésére vonatkozó szerződést, tehát kezdődhetnek a munkálatok. A tervek szerint az épület tágas, korszerű lesz, ahová az egész termelési láncot áthelyezhetik. Az üzem 1000 személy foglalkoztatását biztosítja majd.

Az ismert vállalat elsősorban világhírű autógyártó cégek számára készít üléshuzatokat, kiegészítő felszereléseket. A Magna Seating 18 európai országban működik, Szerbiába hat évvel ezelőtt nyitottak először üzemet Hódság (Odžaci) településen.