2024. április 24., szerda

Egészségesebb jövő

Online platform a különböző betegségek megelőzésének érdekében

A Galenika gyógyszeripari vállalat tegnap indította el a Helló huszonévesek (www.dvadesete.rs) online platformot, amelynek célja a fiatalok egészséges életmódra való nevelése, valamint a mentális és fizikai egészség megőrzése. A felület hiteles információkat tartalmaz a krónikus betegségek megelőzésének fontosságáról, ezenfelül kiemelkedő orvosok tanácsai találhatóak meg, mindez a fiatalok igényeire szabva.

– A megelőzés nem csak az egyéni szokások kérdése. Hosszú távon a megelőzés láncreakció és fontos társadalmi kérdés. Ezzel a projekttel szeretnénk támogatni a huszonéves fiatalokat, megmutatni nekik, hogy gondolunk rájuk, és megértjük azokat a kihívásokat, amelyekkel szembe kell nézniük. Ami pedig a legfontosabb, szeretnénk felkészíteni őket egy egészségesebb jövőre. A megelőzésbe történő befektetés az egész nemzet jövőbeli egészségébe való befektetés – hangsúlyozta Ricardo Vian Marques, a Galenika vezérigazgatója. A belgrádi gyógyszeripari vállalat partnereivel és elismert szakorvosokkal együttműködve átfogó elektronikus útmutatót készített az egészséges életmód elveiről.

A platform hét egészségügyi területre van felosztva, melyekre megbízható tartalmakat töltenek fel a napi rutin és az életminőség javítása érdekében. A hét terület: diéta, fizikai aktivitás, mentális egészség, fogamzásgátlás, függőségek, hormonok és allergiák. A fiatalok releváns információkat, ajánlásokat és tanácsokat kapnak arról, hogyan lehet bizonyos problémákat elkerülni az egészséges szokások kialakításával, hogyan lehet különböző betegségek tüneteit felismerni, illetve ezekre a tünetekre reagálni. Egyúttal felhívják a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára is.

A projektet az Ifjúsági és Sportminisztérium, a Belgrádi Egyetem Rektorátusa és az ifjúsági egyesületek támogatták.

– A hallgatóknak támogatásra van szükségük, és a nem fertőző, krónikus betegségek megelőzéséről szóló oktatás nagyon fontos számukra. A mai fiatalok hamarosan döntéshozók lesznek, a vállalatok alkalmazottai és nem utolsó sorban szülők, ezért nagyon fontos az aktív és egészséges életmód elveinek elfogadása. Az online világban, a minket körülvevő információk tengerében rendkívül fontos egy informatív elektronikus útmutató elkészítése, melyet orvosok, bizonyos területek szakemberei írnak, ezért örömmel támogattuk a projektet – emelte ki dr. Petar Bulat, a Belgrádi Egyetem rektorhelyettese.

Júliusban a Galenika felmérést végzett, amely kimutatta, hogy Szerbiában a legtöbb fiatal különféle egészségügyi problémákkal küzd, és hogy az egészséges életmód nem áll olyan közel hozzájuk. Ezek az adatok jelentős mértékben hozzájárultak az online platform kialakításához.