2024. április 23., kedd

Aranybetűs ünnep az első repülés

Október végéig tekinthető meg a Szárits János Emlékkiállítás

A fokozott érdeklődés miatt egy héttel, vagyis október végéig meghosszabbította a Vajdasági Repülőszövetség (VRSZ) vezetősége, Vesna Marossal, a La Vista Galéria tulajdonosával egyeztetve a Szárits János/Ivan Sarić Emlékkiállítás megtekinthetőségét.

Fotó: Stanyó Tóth Gizella

Fotó: Stanyó Tóth Gizella

Mint arról már beszámoltunk, 110 évvel ezelőtt, 1910. október 16-án volt a neves sportolónak – a szabadkai városháza tisztviselőjének, autodidakta pilótának, repülőgép-, autótervezőnek és -készítőnek – az első nyilvános bemutatórepülése Szabadkán, a lóversenypályán a maga készítette Szárits–1 géppel.

– Aki befordul a Katolikus portáról nyíló (Mita Ružić 2.) utcába, az többnyire megáll a kiállítást jelző pannó előtt, és be is jön megnézni azt – mondta Vesna Maros nemrégiben, amikor a látogatottság iránt érdeklődtünk. Személy szerint is kötődik a családja a repüléshez, hiszen nagyapja, Trifun Amidžić is pilóta volt. Ezért is vállalta örömmel a Szárits-életmű legfontosabb mozzanatainak kiállítását. A nagy multú galériában ez az ötödik, repüléstörténeti témára rendezett kiállítás.

Szárits János első próbarepülése valójában már júniusban megtörtént. Alig egy évvel később, miután 1909-ben Párizsban megismerkedett a neves francia repülőssel, Louis Blériot-val, aki akkoriban egyszárnyas Blériot XI. gépével a La Manche-csatorna átrepülésére (1909. július 25.) készült. Szárits gépe hasonlított ugyan Blériot-éhoz, de méretei és műszaki megoldásai eltértek. 1911-ben új, erősebb repülőt (Szárits–2) szerkesztett, 1917-ben pedig kidolgozta a helikopter makettjét. Szárits János második repülőgépének hasonmása (az eredeti darabok beépítésével) Belgrádban, a Repülőmúzeumban van.