2024. április 19., péntek

„Mi van a fölszín alatt a Bácskában?!”

Október 31-éig nyitott a Papp Dániel irodalmi és képzőművészeti pályázat
A Papp Dániel-emlékesten hirdetnek eredményt (Kazinczy Paszterkó Diana archív felvétele)

A Papp Dániel-emlékesten hirdetnek eredményt (Kazinczy Paszterkó Diana archív felvétele)

A bácskossuthfalvi székhelyű Moravicai Értelmiségi Fórum 14. alkalommal hirdette meg irodalmi, és 3. alkalommal képzőművészeti pályázatát a falu néhai szülötte, Papp Dániel író emléke előtt tisztelegve. Dr. Crnkovity Gábor, a MÉF elnöke elmondta, hogy a szervezet ezúttal is az általános iskolák 3. osztályától, a középiskolás korosztályig szeretnék megszólítani a tanuló ifjúságot egész Vajdaság területén.

– Papp Dániel rövid élete során nagyon sok rejtélyt hagyott hátra maga után, ami alapot adhat több irányban is, az irodalmi, történelmi, helytörténeti jellegű kutatásokhoz. Ez nagyszerűen megmutatkozik az emlékest köré szervezett irodalmi előadássorozatunk egy-egy témáját hallgatva, hiszen egyik-másik évről évre új információkat, következtetéseket, feltételezéseket tartogat számunkra falunk szülöttéről. A rendezvény egyik leginkább várt momentuma pályázataink eredményhirdetése. A múlt évben a rajzpályázatra 130 munka érkezett be 11 tanintézményből, a fogalmazáspályázat pedig 16 iskola 90 tanulóját szólította meg.

Már a második évben a rajzpályázat bizonyult a legnépszerűbb kiírásnak, mit kell tudni erről a kiírásról?

– A 3. és 4. osztályos diákok számára harmadik alkalommal hirdettük meg a rajzpályázatot, három témakörben várjuk ezúttal is a tetszőleges technikával készült alkotásokat. Első témakörben a Plakát és kollázs szerepel, a másodikban Őszi munkálatok a kertben, a harmadikban pedig Az én utcám. Ezekre a témakörökre lehet hozzánk eljuttatni az alkotásokat. A rajzpályázattal kapcsolatban tudni kell azt is, hogy egy gyermek csak egy munkával pályázhat. A rajzlap hátoldalára rá kell íni a tanuló nevét, az osztályt, iskolát, a felkészítő tanár nevét, illetve a tanár e-mail-címét, amelyre küldik az értesítést az eredményről.

A felsős korosztály tagjai milyen címekben gondolkodhatnak?

– Az általános iskolák 5. és 6. osztályos diákjai a következő címek egyikére írhatnak fogalmazást: Gesztenyeillat az utcámban, Történetek a múltból (mesék a nagyszülőktől...), valamint az Ezt neked is „látnod” kell (séta a falumban/városomban). A felső osztályok 7. és 8. osztályos tanulói a Rá emlékezünk (híres ember a falumban/városomban), a Felállás nélkül végigolvastam, illetve a Koronanapló címmel foglalhatják össze gondolataikat.

A középiskolásoktól esszét és novellát várnak, mint ahogy a korábbi években is?

– Igen, a középiskolásoktól már kicsit komolyabb, igényesebb formában várjuk a munkákat, a #maradjitthon, illetve a Múltidéző címekkel, valamint Papp Dániel gondolatmenete kapcsán, a „Mi van a fölszín alatt a Bácskában?!... Hogy is kaparná azt ki idegen patkó?! A Pegazusnak, a patkónak odavalónak kell lenni, hogy a füvek és a nádasok alatt megtalálja a tündérkastélyt.” A középiskolások novellát is írhatnak szabadon választott témában, de annak kötődnie kell a helyi színekhez.

Az irodalmi pályázatnak vannak egységes követelményei is?

– Az eddigiekkel összhangban az idén is a munkák formai követelménye, hogy Times New Roman típusú betűvel íródjanak, 12-es betűnagysággal, 1,5-ös sortávolsággal. Egy tanuló csak egy munkával jelentkezhet. A tanároktól kérjük, hogy egy elektronikus üzenetben csak 6 munkát mellékeljenek. A diákoktól pedig kérjük, hogy a munka mentésének a neve tartalmazza a pályázó vezetéknevét és keresztnevét, a helyiség nevét, alsó kötőjellel elválasztva, ponttal lezárva, docx kiterjesztéssel,(pl. Kovacs_Mihaly_Moravica.docx).

A pályázóknak milyen határidőt kell szem előtt tartaniuk?

– A kész műveket október 31-éig várjuk, a szöveges alkotásokat az ertforum1@yahoo.com e-mail-címre, Papp Dániel tárgy megnevezéssel. A képzőművészeti munkákat pedig a Moravicai Értelmiségi Fórum, 24340, Stara Moravica/Bácskossuthfalva, Szent István u. 20. postacímre. A pályázati feltételekkel kapcsolatban a fenti e-mail-címen kaphatók bővebb információk. A beérkező munkákat szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak jutalomban részesülnek.

A díjakat a Papp Dániel tiszteletére megszervezett emlékesten osztják majd ki, amelyre minden felkészítő tanár és díjazott meghívást kap. Az emlékest időpontjáról és menetéről a későbbiekben tájékoztatják a nyilvánosságot.