2024. április 25., csütörtök

Kijev kitiltott két magyar tisztségviselőt

Egyikük valószínűleg Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Ellenszélben is sikerült történelmi választási sikert elérnie a kárpátaljai magyarságnak – értékelte Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár ma a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választások eredményét. A KMKSZ-nek várhatóan nyolc képviselője lesz a megyei tanácsban, és hét helyen lesz magyar polgármester.

A kép Beregszászon készült, Potápi Árpád János legutóbbi látogatásakor Kárpátalján, október 8-án (Fotó: MTI)

A kép Beregszászon készült, Potápi Árpád János legutóbbi látogatásakor Kárpátalján, október 8-án (Fotó: MTI)

Kijev az ukrajnai választásokba való beavatkozás címén hétfőn jelentette be, hogy kitiltott, egyelőre meg nem nevezett két magas rangú tisztségviselőt, egyikük államtitkár.

A választást értékelő sajtótájékoztatón Potápi Árpád János közölte, eddig semmilyen hivatalos értesítést sem a Miniszterelnökség, sem a külügyi tárca, sem ő nem kapott arról, hogy nem kívánatos személy lenne Ukrajnában. Néhány éve hasonló történt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, akit szintén nem értesítettek, és egy határátkelésnél derült ki, hogy kitiltották Ukrajnából – elevenítette fel.

Hozzátette, feltételezi, hogy az egyik kitiltott ő maga, „a másikat még keresik”. Megjegyezte: ha egy 40 milliós ország tőle fél, az az erejét is megmutatja. Kijelentette: Magyarországnak az alaptörvényből fakadó kötelessége, hogy a határon túli magyarságot segítse. Példaként említette intézmények felújítását, a kárpátaljai szociális programcsomagot, a Vérke folyó rehabilitációját. Ezekből a támogatásokból nem csupán az ottani magyarok, hanem nemzetiségtől függetlenül a régió minden lakója részesül. Mindezek fényében érthetetlen az ukrán fél lépése – jelentette ki.