2024. április 23., kedd

Új államtitkári tisztségekre számít a VMSZ

Pásztor István szerint a meglevők mellett az energetikai, a környezetvédelemi, az igazságügyi és a pénzügyi tárca lehetne betölthető

A köztársasági kormányban továbbra is államtitkári szinten szándékozik politizálni a Vajdasági Magyar Szövetség, szeretné megőrizni a meglévő államtitkári tisztségeket, s parlamenti erejének növekedésével összhangban néhány továbbit is betölteni a hamarosan induló mandátum ideje alatt, nyilatkozta kedden a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a VMSZ elnöke, a tartományi képviselőház elnöke.

Mint mondta, az oktatásügyi minisztériumban, az építésügyi tárcában, a mezőgazdasági, illetve az egészségügyi tárcában betöltött pozíciók mellett olyan új területekben is gondolkodnak, mint az energetika, a környezetvédelem, az igazságügy és a pénzügy.

A csütörtökön alakuló tartományi kormány kapcsán Pásztor István elmondta, annak struktúrája nem változik, a meglévő tizenkét titkárság megmarad, ugyanis a tartományi kormányalakító, Igor Mirović nem szándékozik ezen változtatni. Emlékeztetett, hogy október 29-én, csütörtökön ül össze a tartományi képviselőház, az ülésen várhatóan megválasztják az új tartományi kabinet tagjait.

További aktuális témákra kitérve Pásztor elmondta, reálisnak és szükségesnek tartja a jövőre bejelentett béremelést a közszférában. Megvalósíthatónak minősítette Aleksandar Vučić köztársasági elnök ezzel kapcsolatos korábbi bejelentéseit, s úgy vélekedett, ez egy fontos és várt intézkedés lesz, hiszen az oktatásügyben, az egészségügyben, a közigazgatásban és más területeken is nagy a lemaradás a bérek tekintetében.

– Egészen biztos, hogy reális az az elképzelés, amely a jövő évre 5-6 százalékos gazdasági növekedést irányoz elő. Ennek a keretei minden bizonnyal elegendőek lesznek majd ahhoz, hogy a közszférában fizetésemelést, bérkiegészítést lehessen eszközölni – fogalmazott a pártelnök.

Szólt a járványhelyzetről is a fertőzésszámok emelkedése apropóján. Mint mondta, most fontosabb, mint valaha, hogy az emberek tartsák magukat a járványügyi előírásokhoz, betartsák a rendelkezéseket. Kitért továbbá az államfő azon kijelentésére is, amely szerint országunk minden bizonnyal egy amerikai–német fejlesztésű koronavírus elleni védőoltást szerez majd be, amikor jóváhagyják annak alkalmazását.

– Fontos, hogy Szerbia ugyanúgy járjon el – s ezzel kapcsolatban egyelőre nincs is semmilyen gond – mint az összes többi ország, hogy azokkal kössön megállapodást, akik feltételezhetően elsőként dobják majd piacra az új védőoltást. Amikor megjelenik a védőoltás, mindenképpen mindannyiunknak fel kell azt vennünk, mégpedig annak érdekében, hogy ezt a jelenséget, amiről itt folyamatosan beszélünk, teljesen megszüntessük – fogalmazott a VMSZ elnöke.

Pásztor arra is megkérte a polgárokat, különösen az egészségügyi szempontból veszélyeztetett csoportokba tartozókat, hogy vegyék fel az idényjellegű influenza elleni védőoltást, elsősorban azért, hogy minimálisra csökkenjen a veszély rájuk és mindannyiunkra nézve is.