2024. április 23., kedd

Hatszáz fácánt pusztítottak el a kóborkutyák

Az inđijai Fácán Vadászegyesület fácánosában hatalmas kárt idéztek elő a községben elszaporodott gazdátlan kóborkutyák. Megfojtották az egyesület tulajdonában levő fácánok jelentős részét, számukat 600-800-ra becsülik, írja a Srna.

Az éhes kutyák hétfő reggelre átjutottak a fácános drótkerítésén, ahol a csaknem teljesen fejlett fácánok százait fojtották meg.

– 2025-ben 100 éves lesz a vadászegyesületünk, de ekkora katasztrófára senki sem emlékezik. A kár felbecsülhetetlen – jelentette ki a helyi médiának Branko Rađen, a vadászegyesület igazgatói bizottságának tagja.

Uroš Vukas, az egyesület elnöke inkább arról szólt, hogy mekkora megdöbbenést váltott ki az emberekben a nem mindennapi méretű, szörnyű pusztítás. Mint mondta, sok energiát fordítottak a fácánok felnevelésére, és amikor már közel voltak ahhoz, hogy kiengedjék őket a vadászterületekre, megtörtént a baj. 

Dragana Mazinjanin inđijai biológus szerint nagy felelősség terheli azokat a gazdákat, akik nem viselnek gondot kutyájukról.

Az esetet a belügyi szervek dolgozói jegyőzkönyvezték, a helybeli közművesítési vállalat pedig elvégezte az állattetemek eltávolítását.