2024. március 29., péntek

Az EU helyett Kína

Kínai cég újítja fel a Belgrád–Niš vasútvonalat

Kína jelentős szerbiai vasútfelújítási projektumokat vett az az Európai Uniótól, beleértve a munkálatokat, a hitelek folyósítását, valamint a dokumentáció egy részét. Mintegy 400 kilométer vasútvonal korszerűsítéséről van szó, amely az évtizedek alatt tönkrement. Az EU már eddig is nagymértékű beruházásokkal segítette a vasút felújítását Szerbiában. Egy ilyen projektum például a Belgrád–Niš vasútvonalnak a felújítása. Az EU szerbiai küldöttségének tagjai a Szabad Európa Rádiónak (RSE) elmondták, hogy továbbra is készek pénzügyileg részt venni a szóban forgó beruházásban, és hozzátették, beszéltek a szerbiai illetékesekkel, akik azonban közölték, hogy a kínai China road and bridge corporation (CRBC) vállalattal dolgoznak együtt ennek a projektumnak a megvalósítása terén. Ezt a szerb kormány is megerősítette.

– A Belgrád–Niš vasútvonal megépítését a China road and bridge corporation vállalat vitelezi ki, kínai hitelek segítségével – áll az építésügyi minisztérium közleményében, a beruházás értéke pedig körülbelül kétmilliárd euró. A munkálatok hamarosan elkezdődnek. Az EU-küldöttség tagjai rámutattak arra, hogy a 240 kilométer hoszúságú Belgrád–Niš vasútvonal a kulcsfontosságú kezdeményezések között van, amely az Európai Unió nyugat-balkáni gazdasági- beruházási terv része. Az EU mintegy 9 milliárd beruházási csomaggal segíti Nyugat-Balkán felépülését, valamint támogatja a regionális gazdasági integrációját is.

Az EU bízik abban, hogy a lehető legjobb feltételeket tudja biztosítani az olyan beruházások számára mint a vasút korszerűsítése. Az EU kidolgozott egy dokumentációs tervet a Belgrád–Niš vasútvonal Velika Plana és Niš közötti (110 kilométer hosszú) szakasz, valamint a Stalać és a Đunis közötti (20 kilométer hosszú) szakasz felújítására. Erre 7 millió eurót irányozott elő. A vasutat oyan vonatokra tervezték, amelyek 160 kilométeres óránkénti sebességgel száguldanak. Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) érdeklődést mutatott a Velika Plana–Niš vasútszakasz beruházására, amely jelentős uniós támogatást tartalmazna. Ez az összeg a vasúti infrastruktúra korszerűsítésére irányuló beruházások értékének ötven százalékát tenné ki. A projektum teljes értékét 565 millió euróra becsülik. A Stala és Đunis közötti 20 kilométeres szakasz 160 millió euróba kerülne. Az építésügyi minisztériumból azonban közölték, hogy a Belgrád–Niš vasútvonalat, amely az egyik legfontosabb vasútvonal az országban, a kínai CRBC vállalattal közösen építik meg és korszerűsítik, és ezen a vasútvonalon a vonatok 200 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek.