2024. március 29., péntek

Érdemes dinárban takarékoskodni

A takarékoskodás mértéke már nyolc éve növekszik országunkban

Folyamatosan nő a dináralapú megtakarítások összege országunkban: jelenleg 90 milliárd dinárt tartogatnak számláikon a lakosok – áll a Szerb Nemzeti Bank legfrissebb jelentésében. 2012 óta évente átlagban 9 milliárd dinárral nőtt a szerb állampolgárok megtakarítása. Ez hatszor meghaladja a 2002 és a 2012 közötti időszakra jellemző 1,5 milliárdos átlagot – tették hozzá az elemezésben. A szakértők szerint a mutatók arra engednek következtetni, hogy a központi bank stabil pénzügyi rendszert dolgozott ki, amely szerint érdemes hazai valutában takarékoskodni.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A jelentés alapján növekedett a devizában való takarékoskodás összege is: az idei utolsó adatok azt mutatják, hogy 11,2 milliárd euró nyugszik a lakosok számláin. A korábbi időszakhoz képest azonban az idén valamennyivel megcsappant a lakosok bizalma a deviza iránt. Tavaly ugyanis 0,8 milliárd eurós növekedést jegyeztek, az idén azonban 0,4 milliárd euróval növekedett a polgárok devizatartaléka Szerbiában. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a lakosoknak is egyértelműek a dinárban való takarékoskodás előnyei. A példájuk szerint az idén hozzávetőleg 2200 dinárral (azaz csaknem 20 euróval) többet kaphat az, aki tavaly a 850 euró helyett 100 ezer dinárt kötött le a bankszámláján.

A takarékossági világnaphoz (október 31.) közeledve a Szerb Nemzeti Bank a rövid távú megtakarítások mellett elemzéseket készített a hosszú távú takarékfeltételekről is. Az adatok rámutattak arra, hogy az elmúlt nyolc évben a három évre lekötött takarékösszegek esetében is kifizetőbb volt dinárban takarékoskodni, mint más valutában.