2024. április 26., péntek

Hatékonyabb ellenőrzés, nagyobb adóbevételek

Új pénztárgépeket vásárol az állam a vállalkozóknak

Bő egy év múlva, a tervek szerint 2022. január 1-jén, új törvény rendelkezik majd az adómemóriás pénztárgépek használatáról. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kereskedőknek, vendéglősöknek és mindazoknak a vállalkozóknak, akik adómemóriás pénztárgépet használnak, a meglévő gépükhöz csatlakoztatniuk kell egy szerkezetet. Ennek saját szoftvere lesz, és folyamatosan kapcsolatban áll az Adóigazgatósággal, amely bármely pillanatban ellenőrizheti a vállalkozásban zajló pénzforgalmat, azaz hogy ki, mikor, hol, mennyiért adott el egy árucikket. Mindezt online kapcsolat teszi lehetővé, tehát a vállalkozónak feltétlenül rá kell kapcsolódnia az internetre.

Az árnyékgazdaság megfékezését szolgáló új berendezésnek köszönhetően az adóellenőrök könnyen megállapíthatják a szabálytalanságokat, és azonnal kiszállhatnak a helyszínre. Semmit sem lehet majd eltitkolni, egyből gyanússá válik például az egyébként nagy forgalmú vendéglő, ha például péntek este a pénztárgépéről érkező adatok azt mutatják, hogy szinte senki nincs a szórakozóhelyen.

A hazai sajtó egy része máris öles címben hirdeti: újabb kiadásokkal kell számolniuk a vállalkozóknak, csak még azt nem tudni, pontosan mennyibe kerül majd a korszerűsített pénztárgép. Az érintettek elégedetlenkedését megelőzendő Siniša Mali pénzügyminiszter tegnap közölte: nem kell újabb költségektől tartaniuk, az állam vásárol nekik új pénztárgépeket.

– A teher legnagyobb részét az állam vállalja magára, a számítások szerint erre 3,5–4 milliárd dinárt kell fordítani, de meggyőződésünk, hogy kifizetődik – mondta a tárcavezető. Arról egyébként, hogy az állam átvállalná a korszerű berendezések finanszírozását, már két évvel ezelőtt is szó esett, amikor a szaktárca illetékesei először említették az új törvény szükségességét.

– Az adómemóriás pénztárgépekre is vonatkozó fiskalizációs törvényt legutóbb 2012-ben módosítottuk, azóta változott a technológia és az üzleti környezet is. Szeretnénk megkönnyíteni az adóhivatal munkáját, és csökkenteni a szürkegazdaságot. Az új törvény tervezete hamarosan nyilvános vitára kerül – mondta Mali. Azt is tudni már, hogy a készülő új jogszabály szerint az adómemóriás pénztárgépekből kiadott számláknak számos, eddig nem kötelező adatot is tartalmazniuk kell majd, valamint hogy a rendelkezések be nem tartásáért 200 000-től 2 millió dinárig terjedő pénzírságot lehet kiróni.

A Blic írása szerint Horvátországban a hasonló rendelkezések életbe léptetésével érezhetően megemelkedtek az adóbevételek. Igaz, a vállalkozóknak 400–500 eurójukba került az újítás, kampányoltak is ellene, a horvát pénzügyminisztérium azonban a tiltakozóknak azt üzente: aki ennyit nem képes fizetni, az nem is vállalkozó, hanem szociális eset, aki segítségre szorul.