2024. április 24., szerda

Nem eléggé átlátható a vállalkozások pénzforgalma?

A pénzügyminiszter szerint a törvény alkalmazása nem ró újabb költséget a vállalkozókra

A tervek szerint 2022. január 1-jétől Szerbiában szigorítanak az adómemóriás pénztárgépek használatán, ekkor lép életbe ugyanis a 2012 óta nem módosított fiskális törvény. Ha elfogadják a törvénymódosítást, akkor a vállalkozóknak egy olyan szerkezetet is csatlakoztatniuk kell a fiskális kasszájukhoz, amely segítségével az adóhivatal minden pillanatban ellenőrizni tudja a vállalkozásuk működését, tudta meg a Blic napilap. Gyakorlatilag a meglevő pénztárgépekhez egy szoftverrel ellátott szerkezetet kapcsolnak, és ennek segítségével online kapcsolatot létesítnek az adóhivatallal, vagyis bármely pillanatban ellenőrizhető lesz a vállalkozások pénzforgalma.

Az újság értesülése szerint ez szerepel abban a törvénytervezetben, amely segítségével az állam a szürkegazdaság felszámolását és az adómegfizettetés erdeményességét kívánja elérni.

– A törvény alkalmazása nem ró újabb költséget a vállalkozókra – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter –, ugyanis a szoftvert tartalmazó szerkezetet az állam biztosítja a vállalkozóknak. Hozzátette, az államnak ez mintegy 3,5 milliárd dinár kiadást jelent majd, de bíznak abban, hogy a beruházás kifizetődő lesz. 

Horvátországban már megtették ezt az intézkedést, de ott a vállalkozóknak mintegy 400 eurós kiadásába került az új szoftver és tartozékainak beszerzése.