2024. március 28., csütörtök

Épül a gumiabroncsgyár Nagybecskereken

A beruházás 200 focipálya méretével vetekszik

Az ország legnagyobb építkezése a nagybecskereki Jugoistok elnevezésű ipari zónában zajlik, ugyanis a Linglong Tire Internacional Group (LTIG) vállalat ezen a területen építi a gumiabroncsgyárat, ami a beruházás mértékét tekintve is igen jelentős.

A régiószinten is jelentős üzem területén számos építőipari gép, szállító teherjármű, és több száz munkás dolgozik folyamatosan. A munkálatok több szakaszból állnak, jelenleg a 4 kilométeren keresztül elhúzódó kiegészítő létesítmények építése zajlik – jelenti a zrenjaninski.com oldal.

A szakértők szerint a gumiabroncsgyár kivitelezése vetekszik a Belgrád víziváros projektummal, a munkálatok hordereje és a terület nagyság tekintetében is. A LTIG csaknem 1 milliárd dollárt fordít az ipari létesítménybe, s elmondható, hogy a jövendőbeli üzem minden időnk legnagyobb közvetlen külföldi befektetése Nagybecskereken és Szerbiában egyaránt.

A munkálatok kivitelezésével a China Energy Engineering Group(CEEC) és a China Road and Bridge Corporation (CRBC) cégeket bízta meg a beruházó. Az építkezés első fázisában három bejárati kapu, két trafóállomás és a villanyhálózat épül ki, a második stádiumban a négyemeletes székház készül el, amely különféle tevékenységeknek ad helyet. Itt lesz majd a kutatási, fejlesztési, adminisztratív, üzleti, központ, az alkalmazottak számára fenntartott éttermek, pihenőhelyiségek is. Szintén ebben a fázisban épül ki a 608 gépkocsi számára helyet biztosító parkoló is. Az első szakasz befejezési határideje november 30-a, a második fázist pedig 2021. szeptember 1-jéig kell felépítenie a kivitelezőnek.

Az építkezési terület nagysága igen tekintélyes. A becslések szerint 200 focipálya méretéről van szó, ha egy pálya nagyságának a 100-szor 50 méteres területet vesszük. Az ipari terület mérete megfelel az olyan, Nagybecskerek közelében elfekvő települések kiterjedésének is mint Óécska, Zsigmondfalva, de megközelíti Muzslya nagyságát is.

A közlemények szerint a gumigyártásban használatos műkaucsuk előállításával foglalkozó gyár a legkorszerűbb technológiát alkalmazza. A beruházók az építkezés kezdetén hangsúlyozták, az új gyár nem csupán 1200 új munkahely megnyitását jelent, hiszen még két másik nyersanyagellátó kínai vállalat is érkezik majd a nagybecskereki ipari övezetbe.