2024. április 19., péntek

Vajdaság dalokban

Zenei hagyományaink a sokszínűség jegyében

Vitkay-Kucsera Ágota újvidéki szopránénekesnő vasárnap az Egység Művelődési Állomáson, hétfőn pedig az Európa Kollégiumban adott nagy sikerű hangversenyt Jelena Simonović-Kovačević zongoraművész és egyetemi docens zongorakíséretében. A Vajdaság dalokban elnevezésű esemény során a sok nemzetiségű Vajdaság zenei hagyományából csendültek fel dalok a különféle nemzeti közösségek nyelvein.

Dr. Vitkay-Kucsera Ágota magánénekes, koncert- és operaénekes, az Újvidéki Művészeti Akadémia rendes egyetemi tanára elmondta, elsősorban arra törekedtek, hogy a sok nemzetiségű Vajdaságot az itt élő népek nyelvein előadott dalokkal mutassák be.
– Nem találtunk szólódalokat szlovák és román nyelven, ezért a legjelesebb zeneszerzők alkotásai közül válogattunk. A szlovák nyelvű dalt ilyen módon Mikulas Schneider-Trnavsky, míg a román nyelvűt George Enescu zeneszerző szerzeményei közül válogattuk ki. A vajdasági zeneszerzők közül olyanokat kerestünk, akik ezen a területeken tevékenykedtek, olyanokat, mint a dédnagyapám, Vitkay Gyula, Király Ernő, Ábrahám Pál, Joseph Schlesinger, Isidor Bajić, Josif Marinković, Rudolf Brucci, Ivan Kovač és Dora Pejačević – mondta Vitkay-Kucsera Ágota.

Hozzátette, hogy nagy kihívást jelentett számára más-más nyelven énekelni, ilyesmire valójában nagyon ritkán van példa.
– Nagy segítséget jelentettek számomra a szlovákul, ruszinul és románul beszélő kollégák, hiszen be kellett gyakorolnom a megfelelő kiejtést és a dalokat is, ez komoly kihívást jelentett. Az előadást a 19. század előtti időkből származó Joseph Schlesinger műveivel kezdtük, majd a zeneszerzők közül a legfiatalabb, Király Ernő műveivel fejeztük be. Ezáltal tovább színesítettük az előadásunkat, hiszen himnikus, romantikus és végül modern hangzású dallamok is felcsendültek – magyarázta Vitkay-Kucsera Ágota.