2024. április 25., csütörtök

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Topolya Község Múzeumában megkezdődtek a Ringató foglalkozások

Hároméves korig várják azokat a babákat és a szüleiket, akik szeretnének részt venni a Magyarországon már igen népszerű Ringató zenés-énekes-hangszeres érzelemfejlesztő foglalkozásokon. A programot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából ettől az évtől Vajdaság több településén is megszervezik. A sorozat első helyszínének Topolya Község Múzeuma adott otthont, ahol egy úgynevezett külön babaszobát is kialakítottak azok számára, akiknek megéhezett a kicsinye, vagy sürgős peluscserét kell végrehajtaniuk. A foglalkozást a Zsáki István közelmúltban megnyílt retrospektív kiállításának alkalomhoz illő, babás tematikájú alkotásaival díszített hangulatos teremben bonyolították le. A szép számban megjelent kisgyermekes szülőket De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának a tagja köszöntötte.

– A Gróh Ilona által kidolgozott Ringató program immár Kárpát-medence-szinten népszerűvé vált fejlesztő módszer. Az MNT néhány évvel ezelőtt indította be a Ringató programot Szabadkán, és nagyon örülünk annak, hogy mind szélesebb körben népszerű. Az idén már 19 helyszínen támogatjuk a heti, kétheti vagy havi rendszerességgel megszervezett foglalkozásokat a tömbben és a szórványban, Bezdántól Ürményházáig, Magyarcsernyétől Bácskossuthfalváig. Öt elhivatott oktatónk: Borsodi Patyerek Orsolya, Hanák Rigó Ildikó, Hardi Klemm Katalin, Kiss Krisztina és Lukács Sára vállalta azt, hogy délutánonként autóba ül, és ellátogat a helyszínekre, kulturális központokba, művelődési házakba, tájházakba – nyilatkozta egyebek mellett De Negri Ibolya, aki elárulta azt is, hogy a foglalkozásokat vezetők előzetesen Magyarországon sajátíthatták el a Ringató módszertanát és menetét. Topolyán, Kishegyesen és Bácsfeketehegyen Borsodi Patyerek Orsolya vezeti a népdalok és ritmikus hangszerek alkalmazásával lebonyolított foglalkozásokat.

De Negri Ibolya köszönti a Ringató topolyai résztvevőit

De Negri Ibolya köszönti a Ringató topolyai résztvevőit

– A kicsinyek a magyar népdalok, a dallamok és ritmusok közvetítésével rendkívüli érzelmi fejlődésen mennek keresztül. Ugyanakkor nemcsak a gyerekekre hathat pozitívan ez a foglalkozás, hanem ugyanúgy a szülőkre, a hozzáállásukra, hogy odahaza is tudjanak gyermekeikkel játszani, énekelni nekik – hallhattuk.
Vastag Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának múzeumpedagógusa egyéves kislányával, Flórával vett részt a Ringató foglalkozáson.

– Zsáki István retrospektív kiállítását nyitottuk meg a közelmúltban, akinek a 80-as években volt egy játékbabákat, várandós feleségét megörökítő korszaka, ezért úgy gondoltuk, hogy egy ilyen helyszín csodás lenne ehhez a foglalkozáshoz. Anyukaként azt tapasztaltam ebben a járvánnyal és karanténnal terhelt időszakban, hogy igencsak beszűkült a kisgyermekes szülők és a kisgyermekek találkozási tere, ezért a Ringató foglalkozások gyakorlatilag hiánypótló alkalmak – mondta el a múzeum kurátora. Topolyán fél éven keresztül hetente egyszer, keddenként 17 órától szervezik meg a Ringatót, Bácskossuthfalván pedig csütörtökönként 16 órától, ahova az apukákat is várják.