2024. április 19., péntek

Kenyérlángos, slime-készítés, szabadtéri játékok

A kelebiai plébánián Márton-napi foglalkozásokat szerveztek a gyerekeknek

Márton-napi foglalkozásokat szerveztek gyerekeknek szombat délután a kelebiai Márton Áron Közösségi Házban. Kecskés István énekpróbát és szabadtéri játékokat tartott, Paskó atya konyhájában kenyérlángos készült, a közösségi ház épületében pedig ügyességi, csoportos játékokon, kézműves foglalkozásokon vettek részt a gyerekek. Tavaly szeptember 29-e és november 11-e között a kelebiai Márton-napok keretében számos, felnőtteknek és gyermekeknek szóló program került megrendezésre. Idén néhány elmarad, viszont a gyermekekkel való foglalkozásokat megtartják.

Az online oktatásból hiányzik a személyes élmény, mondta a szombati kenyérlángos-készítés közben lapunknak Paskó Csaba kelebiai plébános, többek között emiatt is szervezik meg heti rendszerességgel a gyerekeknek szóló programokat.

Paskó atya konyhájában kenyérlángos készült (Fotó: Gergely Árpád)

Paskó atya konyhájában kenyérlángos készült (Fotó: Gergely Árpád)

– Az iskolai online hitoktatás bevezetése volt az egyik oka annak, hogy szombatonként programokat szervezünk a gyerekeknek. Korábban is keveselltem az iskolában történő hitoktatást, mert ha a gyerekkoromat visszaidézem, akkoriban nem csak klasszikusan a padban tanultunk a hittanórákon, hanem csoportos játékokat, találkozókat is szerveztek a plébánián. Korábban is szerveztünk foglalkozásokat, az idei évtől kezdve pedig rendszeresek ezek a találkozók. Keddenként Kovács Erzsébet nyugalmazott könyvtáros és Bódity Krisztián hitoktató vezetésével szabadtéri játékokat, felolvasást szerveznek, Kecskés István pedig ifjúsági zenekart és gyerekkórust vezet. Valamivel több mint száz hittanos vesz részt a hitoktatásokon, ebből mintegy hatvan gyermek megy el a programok valamelyikére. Úgy látom, hogy a gyerekek élvezik ezeket a foglalkozásokat, élményszerű programokat tudunk nekik nyújtani, hisz felnőtt korunkban a gyerekként megélt élményekre emlékszik mindenki – nyilatkozta a kelebiai plébános.

Kecskés István, a program egyik szervezője lapunknak nyilatkozva elmondta, főként régi játékokat mutatnak be a gyerekeknek.

– Szombatonként énekpróbákat szervezünk a hittanosoknak, a vasárnapi misén pedig együtt éneklünk a templomban. Ezenkívül havonta egyszer a plébánossal egyeztetve a Márton Áron közösségi házban szervezünk foglalkozásokat a Gál Ferenc művelődési egyesület keretében. A foglalkozások során főként az udvaron tartózkodnak a gyerekek, kihasználjuk a szép időt focira vagy más társas, sportos játékokra. A teremben konyhai foglalkozás zajlik, a mai napon például kenyérlepény készül. Múltkor gyurmát főztek, most slime-ot készítenek a gyerekek, amivel játszhatnak a későbbiekben. Táncos foglakozásokat, mondókákkal, énekkel egybekötött ügyességi játékokat tartunk nekik – mondta Kecskés István.

November hetedikén Márton-napi libatepertő készül Paskó atya konyhájában, akkor is foglalkozásokat énektanítást tartanak a legkisebbeknek, este pedig vacsora és muzsikálás várja az érdeklődőket.