2022. július 1., péntek

Elindult a Vándorakadémia

Az év végéig Vándorakadémia elnevezéssel tart képzéssorozatot négy vajdasági településen az Újvidéki Művészeti Akadémia tanárainak és két színész osztályának együttműködésével a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Bíznak abban, hogy ki fog alakulni egy bizonyos kétirányú kommunikáció az akadémiai hallgatók és az amatőrök között (Fotó: Paraczky László)
Bíznak abban, hogy ki fog alakulni egy bizonyos kétirányú kommunikáció az akadémiai hallgatók és az amatőrök között (Fotó: Paraczky László)

A MadT-tábor jegyében kezdődött képzés első állomása szombaton Szenttamás volt, ahol az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves hallgatóinak mesterségtanárai, László Sándor és Balázs Áron, továbbá a másodévesek mesterségtanárai, Hernyák György és Táborosi Margaréta, valamint az akadémia hat hallgatója a Szenttamási Liliomfi Színtársulat tagjaival közös műhelymunkát tartott.

László Sándor elmondta, a fő cél az, hogy az amatőr műkedvelő csoportok több figyelmet kapjanak, hogy a profik bele tudjanak szólni az amatőrök munkájába, és fordítva, mert lehet tanulni egymástól: − Az nyilvánvaló, hogy nem fogjuk tudni a szenttamási és később a többi csoportot megtanítani arra, hogy mi a színjátszás, és diplomát sem kapnak, hiszen ez az egy alkalom nem erről szól. Hanem arról, hogy megismerkedjünk egymással, hogy megismerjenek egy végzős osztályt, hogy bepillantást nyerjenek abba, milyen is az akadémiára járni, profivá válni, hogyan zajlik ez a folyamat, illetve néhány apróságot, kezdeti lépést közösen is összehozzunk. Úgy tervezzük, hogy közösen csinálunk néhány olyan alapvető gyakorlatot, amivel mi is az akadémián kezdjük ezt a folyamatot. Talán fölkeltjük az érdeklődésüket, vagy megerősítjük őket bizonyos elhatározásukban, és az is lehet, hogy ötleteket adunk a további munkájukhoz, működésükhöz.

Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kulturális referense elmondta, a Vándorakadémia elnevezés már magában is rámutat a program profiljára, ami nem más, mint az, hogy az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói, tanárai a saját otthonaikban keresik fel az amatőr színjátszó csoportokat: − Ez tulajdonképpen egy nyílt órának mondható képzés. Az alapötlet az, hogy a résztvevők ne csak nézőként legyenek jelen, hanem közvetlenül is bekapcsolódjanak a munkafolyamatba. Ezáltal egyrészt betekintést nyerhetnek az akadémia munkájába, és – mivel már foglalkoznak színjátszással − akár inspirációt is kaphatnak ahhoz, hogy komolyabban elgondolkodjanak az akadémián – fogalmazott Varga Tamás. Hozzátette, bízik abban, hogy ki fog alakulni egy bizonyos kétirányú kommunikáció az akadémiai hallgatók és az amatőrök között, ami mindkét oldalt erősíteni fogja.

A képzés következő állomása Topolya lesz, majd Nagybecskerek és Doroszló következik.

A Vándorakadémiát a Magyar Nemzeti Tanács, a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és Szabadka Város Önkormányzata támogatja.