2024. április 23., kedd

A könyv házhoz jön

A Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár helyett a szerbiai kiadók kedvezményekkel kedveskednek az olvasóknak

Az olvasás szerelmesei már megszokhatták, hogy október végén minden út a szerb fővárosba vezet. Az idén mindez teljesen másképp alakult, hiszen a koronavírus-járvány miatt a 65. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt december közepére halasztották el. Mivel október a könyv és a belgrádi könyvvásár hónapja, ezért a szerbiai kiadók úgy döntöttek, hogy különféle akciókkal, kedvezményekkel kedveskednek a vásárlóknak a könyvkereskedésekben és az online vásárok során.

Ezen a hétvégén a belgrádi Köztársaság téren kétnapos könyvvásárt tartottak. A Könyv a téren elnevezésű rendezvényen az UPIS-hoz (Szerbiai Professzionális Könyvkiadók Szervezetéhez) csatlakozó könyvkiadók mutatkoznak be. A látogatók 25 kiadó könyvei közül válogathattak, amelyekhez 30–70 százalékos kedvezménnyel is hozzá lehetett jutni.

A nagyobb hazai kiadók közül elsőként a belgrádi Dereta és a Geopoetika üzleteiben lehetett kedvezményesen vásárolni. Ezután a Laguna, az Arhipelad és a Könyvkiadó Intézet is beszállt az akcióba. A Laguna üzleteiben november 1-jéig tartanak a kedvezmények, hiszen 10–30 százalékkal olcsóbban is vásárolhatunk. Az akció az ajándékokra is kiterjed, valamint online rendelés esetén ingyenesen házhoz szállítják a könyveket Szerbia területén.

A Vulkan könyvkiadó október 18-án csatlakozott az akciókhoz. A nagy érdeklődésre való tekintettel október 25-e és november 1-je között az online könyvvásárt tartanak. Ennek során ingyenesen házhoz szállítják a köteteket az ország területén.

A Službeni glasnik kiadványait november 2-áig 30–90 százalékos kedvezménnyel lehet megvenni. A Kreativni centarban szintén november 2-áig tartanak az akciók, valamint a kiadványok ingyenes házhoz szállítása is. Az Agora Kiadó virtuális könyvvásárán november 5-éig akár 70 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatunk egy-egy könyvhöz, és a házhoz szállítás e kiadó esetében is ingyenes az akció idején.