2024. április 19., péntek

WHO: a koronavírus-járvány csak együtt győzhető le

460 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak globálisan a hétvégén, mintegy a felét Európában. Vasárnap zsinórban a harmadik napon döntött rekordot a napi fertőzöttek száma.

A legtöbben a vakcinától várják a megoldást, ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója arra figyelmeztette az országok vezetőit, ha lesz majd oltóanyag, senki ne akarja azt kisajátítani a saját állampolgárai számára.

- Jobb néhány embert beoltani minden országban, mint minden embert beoltani néhány országban. Hagy legyek világos: a „vakcina-nacionalizmus” nem rövidíti le a világjárványt. Éppen ellenkezőleg: elnyújtja! A járvány legyőzésének egyetlen módja, hogy együtt győzzük le – foglalt állást Adhanom Gebrejeszusz.

Az európai kormányok sorra jelentenek be szigorító intézkedéseket. Franciaország 100 megyéjéből 54-re terjesztették ki az este 9 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalmat, ami a lakosság több mint kétharmada, 46 millió ember életét jelentősen befolyásolja.

Egy párizsi nő, Nora Mames azt mondta, éjjelente dolgozik, ami most lehetetlenné vált. Mindig azt mondják, alkalmazkodni kell a körülményekhez, de ez most nem könnyű.

Európában Spanyolország az első, ahol a fertőzöttek száma meghaladta az egymilliót. A kormány ismét országos szükségállapotot és – este 11-től reggel hatig tartó – éjszakai kijárási tilalmat rendelt el.

Egy barcelonai diák, Lourdes Segovia azt mondja, első lépésnek jó intézkedés ez – mert senki nem akarja, hogy a gazdaság megint olyan helyzetbe kerüljön, mint tavasszal – de a járványnak persze nem vet véget. Sajnos ez van, amíg nincs vakcina.

Olaszországban is újra emelkedik a fertőzöttek száma. A kormány ismét bezáratta a mozikat, színházakat, edzőtermeket, uszodákat, és este hattól a vendéglátóhelyeket is.