2024. április 20., szombat

Meglepetések nélkül

A tartományi kormány összetétele alig változik – Mirović várakozása szerint a vajdasági vezetőség kitölti teljes mandátumát

A Szerb Haladó Párt vasárnapi elnökségi ülésén döntés született arról, mely miniszterek lehetnek majd a tagjai Ana Brnabić köztársasági kabinetjének, s a kormányalakító az Aleksandar Vučić pártelnökkel, köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón ismertette is ezeket a neveket. Mint ma kiderült, ezen az elnökségi ülésen azonban nem kizárólag a köztársasági kormány megalakításának a részleteiről esett szó, hanem a törvényes határidő szempontjából még aktuálisabbnak számító teendőről, a tartományi vezetőség tagjainak a kijelöléséről is. Az érvényes jogszabály értelmében október 29-éig meg kell alakítani a tartományi kormányt, vagyis legkésőbb azon a napon meg kell tartani a tartományi parlament ülését, amelyen szavaznak a képviselők a kabinet tagjairól is. Mindezzel összhangban Pásztor István házelnök hívja össze a parlament ülését október 29-ére, csütörtökre, a várakozások szerint.

Az újvidéki Dnevnik a Szerb Haladó Párthoz közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a tartományi kabinet tekintetében nem várhatók lényegesebb változások. Eszerint továbbra is Igor Mirović lesz a kormányfő, akinek ez lesz a második mandátuma. A haladók által delegált kormánybeli káderek tekintetében sem lesznek lényegesebb eltérések: Dragana Milošević marad a művelődési és tájékoztatási titkár, Zoran Gojković az egészségügyi titkár, Zoran Milošević a felsőoktatási és tudományos kutatásügyi, Smiljka Jovanović a pénzügyi, Vladimir Galić pedig a területrendezési és környezetvédelmi tartományi titkár.

Vannak még olyan tisztségek is, amelyek kapcsán nem született végleges döntés, ezekről a napokban  tárgyalnak párton belül, és csütörtökig kijelölik a felelős személyeket. Azt már tudni, hogy a haladók koalíciós partnerének számító Aleksandar Vulin vezette Szocialisták Mozgalmának tisztségviselője, Predrag Vuletić is marad a tartományi kormány tagja, szociális politikával megbízott titkárként folytatja a tevékenységét.

Mirović hétfőn megbeszélést tartott a kormányalakítás kapcsán a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szocialisták Mozgalma, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt és a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége tisztségviselőivel. A tárgyalásokat követően átadta Pásztor Istvánnak az írásos jóváhagyását arra vonatkozóan, hogy vállalja a kormányalakítói tisztséget.

A napokban egyik nyilatkozatában Mirović arról beszélt, hogy a párton belül egyelőre még nem véglegesítették a tartományi tisztségviselők névsorát, de ezt mindenképp megteszik a törvényes határidőig.

Mint ismeretes, az államfő korábban elmondta, hogy a köztársasági kormánynak a mandátuma csak másfél évig tart, legkésőbb 2022 áprilisában ugyanis rendkívüli parlamenti választásokat tartanak az országban, az államfőválasztással egyidejűleg. Ezzel kapcsolatban Mirović kijelentette: a köztársasági kormánytól függetlenül a tartományi kormány mandátuma nincs másfél évre korlátozva. Indoklásul elmondta, hogy az utóbbi évtizedekben a tartományi kormányok teljes mandátumukkal léteztek, és ez most is reális elvárás. Természetesen a politikai események előreláthatatlanok – jegyezte meg –, így megtörténhet, hogy a most alakuló tartományi kormányzati szerv mandátuma lerövidül, de ő maga nem erre számít – fűzte hozzá a 021.rs hírportálnak nyilatkozva.

Az Újvidéki Rádiónak nyilatkozva a múlt héten Pásztor István annyit közölt a vajdasági vezetőség körvonalazódása kapcsán, hogy október 29-éig meg kell alakulnia a tartományi kormánynak is, s addig két parlamenti ülést is megtartanak. Az elsőn a tartományi kormány összetételéről szóló képviselőházi döntést fogadják el, s valószínűleg még ugyanazon a napon, egy másik ülésen, melyen a kormány programját ismerteti majd a kormányalakító, megválasztják az új kabinetet is.