2024. március 28., csütörtök

Szerdán alakul meg a kormány

A parlament elfogadta: 21 minisztérium lesz

A köztársasági képviselőház ma többségi szavazattal elfogadta a minisztériumokról szóló törvényt, amely alapján a korábbi 18 helyett 21 tárca működik majd. Három új minisztériumot vezetnek be: a falvak megőrzésével foglalkozó minisztériumot, az ember-, kisebbségjogi és társadalmi párbeszéd minisztériumát, valamint a családvédelemmel és népesedéspolitikával foglalkozó minisztériumot. A minisztériumokról szóló törvény elfogadása a kormányalakítás egyik alapfeltétele, megvitatását a képviselők még szombaton elkezdték. Akkor megtartották a törvény általános vitáját, tegnap pedig a törvényjavaslatra benyújtott, összesen 10 módosítási indítvány megvitatására került sor, melyek közül a jogalkotási, államigazgatási, önkormányzati bizottság csak egyet fogadott el, amelyet Jelena Žarić Kovačević, a Szerb Haladó Párt képviselője nyújtott be, így az a törvényjavaslat részévé vált. Ezért elsősorban az Egyesült Völgy – SDA Sandžak képviselői csoport által benyújtott módosítási indítványokról folytattak vitát a képviselők. Az ellenzékben tevékenykedő képviselői csoport, illetve Vladan Glišić független képviselő kijelentették, nem támogatják a minisztériumokról szóló törvényjavaslatot, így indítványaik elsősorban egyes minisztériumok megszüntetésére vagy hatáskörük módosítására vonatkoztak.

Ivica Dačić a mai ülés során közölte, komolyan gondolta, hogy az alelnököknek is ki kell venniük részüket a parlamenti ülések vezetéséből. Átadta helyét Kovács Elvirának, a VMSZ-képviselőjének, akit az előző ülésen választottak meg az egyik alelnöknek

Ivica Dačić a mai ülés során közölte, komolyan gondolta, hogy az alelnököknek is ki kell venniük részüket a parlamenti ülések vezetéséből. Átadta helyét Kovács Elvirának, a VMSZ-képviselőjének, akit az előző ülésen választottak meg az egyik alelnöknek

A legnagyobb vitát a képviselői csoport azon módosítási indítványa váltotta ki, amely szerint a nemzeti kisebbségi tanácsoknak nagyobb hatáskört kellene adni, mert mint Enis Imamović a képviselői csoport nevében elmondta, az önkormányzatok hatáskörének egy részét át kellene engedni a nemzeti tanácsoknak. A Szerb Szocialista Párt, illetve az Aleksandar Vučić – Gyermekeinkért képviselői csoport képviselői hangsúlyozták, a valamikori Jugoszlávia tagállamai közül Szerbia messzemenően az élen jár a nemzeti kisebbségi jogok terén.

Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialist Párt képviselője felszólalásában rámutatott, a hatáskörök átruházásával párhuzamos hatáskörök jönnének létre, amivel megnehezülne a munka az önkormányzatokban. Közölte, nem hiába fogalmazták meg a nemzeti kisebbségek tanácsainak és az önkormányzatoknak a hatáskörét. Rámutatott, az ellenzék ezekkel a módosítási indítványokkal csak a saját jelenlétét szeretné igazolni, miközben alternatívát nem ajánl fel. Politizálásnak és destabilizációnak nevezte az ellenzéki fellépést. Az egyre impulzívabbá vált vita során Ivica Dačić, a parlament elnöke többször is felszólította párttársát, hogy ne éljen vissza azzal, hogy ő elnököl, és ne szegje meg a munkarendi szabályzatot, figyelmeztette, hogy ne lépje túl felszólalásával a rendelkezésre álló időt, ugyanakkor a többi képviselőt is figyelmeztette, hogy ne folytassanak véget nem érő vitákat, térjenek vissza a napirendre.

Ezt követően a házelnök közölte, komolyan gondolta, amikor azt mondta, az alelnököknek is ki kell venniük a részüket a parlamenti ülések vezetéséből. Így átadta a helyét Kovács Elvirának, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjének. Dačić kiemelte, annak ellenére, hogy már voltak kisebbségi képviselők a parlament alelnöki tisztségén, kolléganője lesz az első, aki kisebbségi képviselőként vezetheti is az ülést. Hozzátette, ezzel is azt kívánja megerősíteni, hogy a kisebbséghez tartozó polgárok egyenrangúak az országban.

Kovács Elvira megköszönte a bizalmat, majd kijelentette, örömmel tölti el, hogy  kisebbségi képviselőként részt vehet az ülés vezetésében, amit az ügyrendi szabályzat tiszteletben tartásával szeretne megvalósítani. Ezt követően a képviselők igyekeztek a vita során tágítani a korlátaikat, így Kovács Elvirának többször is hivatkoznia kellett a munkarendi szabályzatra, így az ülés hamarosan visszatért a megszokott medrébe, amikor a többségi párt képviselői arra igyekeztek rámutatni, hogy az ellenzék által átadott módosítási indítványok nem a kisebbségi érdekeket védik, hanem politikai célt szolgálnak, Szerbia tekintélyének lerombolásán dolgoznak. Vladimir Marinković, az SZHP képviselője kiemelte, a legtöbb esetben a nemzetiségi hovatartozás mellékes kérdés, mindenkire egyenlőként tekintenek, amikor foglalkoztatásra, iskolaépítésre vagy utak építésére kerül sor, az életminőség javítása mindenkit érint.

Tegnap megalakult a parlament összes bizottsága is.

A minisztériumokról szóló törvény megszavazása után megalakulhat a kormány is. Erre holnap kerül sor, amikor a kormányalkotó Ana Brnabić a parlament elé terjeszti azokat a személyeket, akikkel az adott tárcák élén kívánja a kormány munkáját végezni. Ekkor tartja meg a kormányfő a beszédét is, és a képviselők elé tárja a kormány céljait.