2024. április 24., szerda

Fél milliárd euró kiesés

A pandémia kezdete óta a vendégmunkások kevesebb pénzt küldenek haza

Januártól augusztusig a külföldön dolgozó állampolgároktól Szerbiába fél milliárd euróval kevesebb érkezett a tavalyi időarányos időszakhoz viszonyítva – erre utalnak a Szerbiai Nemzeti Bank adatai. Összesen 1,912 milliárd euró érkezett személyes küldemény címén az országba, ami 446,8 millió euróval kevesebb, mint 2019-ben.

Mint azt a Szerbiai Nemzeti Bankban a Novosti napilapnak kifejtették, a megcsappant összeg a pandémia következményeivel magyarázható. Számos országban – ahol a szerbiai polgárok munkát vállaltak –, megtorpant a gazdaság, ezenkívül sokan munka nélkül maradtak, és hazatértek Szerbiába.

A személyes pénzforgalom alatt értik a külföldi nyugdíjakat és más szociális juttatásokat is, mint ahogyan a fizikai személyeknek címzett külföldről érkező ajándékátutalást is.

Javarészt Németországból érkezik ilyen címen átutalás Szerbiába, augusztusig mintegy 377 millió euró. Svájcból szerbiai állampolgárok nevére 169 millió eurót küldtek, Ausztriából 109 millió eurót, az Egyesült Államokból pedig 95 millió eurót.