2024. április 25., csütörtök

A test is „építhető”

Liszka Péter testépítő Topolya község Pro Urbe díjasa

A sport, a testedzés Liszka Péter esetében életmódot és hitvallást jelent. Elmesélte, hogy ötéves korában már olyan hajlékony és erős volt a teste, hogy nem mindennapi mutatványokra is képes volt. Ennek még a cirkuszosok is hírét vették, és az apjától megpróbálták elkérni, de ő természetesen nem adta. Minden sportot kedvelt, de kezdetben a foci és a szertorna volt számára elsősorban fontos. Zentagunarason a helyi felnőttcsapat oszlopos labdarúgója volt már, amikor focista karrierjét a katonai szolgálat félbeszakította. Amikor leszerelt, a kispadon ülte végig a mérkőzéseket, mert az addigra összeszokott csapatot az edző nem akarta megbontani. Akkor fordult a focitól a testépítés felé, már felnőtt fejjel, a 70-es években.

Abban a korszakban kezdte, amikor még nem voltak itt elterjedve a táplálékkiegészítők és más, izomnövekedést serkentő szerek. Mindent sok munkával sikerült elérnie. Véleménye szerint ennek is köszönheti azt, hogy olyan állapotba tudta hozni testét és szervezetét, hogy máig folyamatosan 80 százalékos formában tudja magát tartani, és csak a versenyek előtt kell egy kicsit erre rádolgozni.

Az első testépítő versenyre hétévnyi felkészülés után nevezett be. Akkortól viszont berobbant az élvonalba. Már az egykori Jugoszláviában a testépítés egyik legjelentősebb alakja volt. A több száz trófeája, az érmek és serlegek közül kiemelhető az 1993-ban szerzett világbajnoki cím, de négyszer volt Európa bajnoka és 23 alkalommal országos bajnok, ebből 17-szer zsinórban.

Liszka Péter a topolyai Toldi Testépítő Klub alapítója. Sok sikeres versenyző kezdte ott a pályafutását, de sokkal többen járnak oda olyanok, akik csak szeretnének egészségesebben élni, testüket formálni, megmozgatni egy kicsit az izmaikat.

Hatvanhárom évesen is napi szinten gyúrja a vasat, rendszeresen edzi a testét, de egész évben ügyel a táplálkozásra, ami szintén nagyon fontos tényező ebben a sportban. Korábban már többször is azt nyilatkozta, visszavonul és edzőként folytatja pályafutását, de a jó eredményeken felbuzdulva mindig készül az újabb kihívásokra is. Még szeretne fellépni a novemberben esedékes spanyolországi világbajnokságon, és december végén az Arnold Classic versenyen is.

A veterán topolyai testépítő tavaly, év vége előtt jegyezte utolsó legnagyobb eredményét, amikor Spanyolországban, Tarragona városában a legerősebb szövetség, az IFBB világbajnokságán az 55 évesnél idősebbek kategóriájában bekerült a legjobb hat közé. Elmondta, erős volt a konkurencia és nem volt súlyhatár, illetve a 60 évesnél idősebbek is ebben a kategóriában szerepeltek és ő a 63. életévében nagy sikerként élte meg az eredményt. Hatvan ország versenyzői léptek fel, Liszka kategóriájában 18 sportoló nevezett be a legrangosabb világversenyre.

Az általa alapított Toldi Testépítő Klubban edzőként tevékenykedik, és az ott felkészített versenyzők is sokszor bizonyítottak a nemzetközi versenyeken is. A Toldi-klubnak voltak országos bajnokai, Európa-bajnoka, ezenkívül világbajnoki negyedik helyezés is öregbíti a hírnevét. De elmondása szerint nem csak a versenyzők miatt tartja fenn a klubot, és mindig arra törekedett, hogy ne legyen jelentős anyagi megterhelés azok számára, akik oda járnak sportolni.

A Pro Urbe díjra a Za bolju Bačku Topolu – A jobb Topolyáért egyesület javasolta. Az ajánlásában szerepel: Példaértékű Liszka Péter sporthoz való viszonyulása, életútja a bizonyíték, hogy a munka, a fegyelem és a kitartás meghozza gyümölcsét.