2024. április 26., péntek

Napi kétszáz adag melegétel

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete hatalmas előrelépést tett a népkonyhaprogram fejlesztésében – Megnyílt az új konyha Szeghegyen

Szeghegyen csütörtökön délután átadták a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének új konyháját. Az átadási ünnepség résztvevőit elsőként Selić Júlia, a Vöröskereszt községi szervezetének elnöke üdvözölte, majd felszólalt Boško Mitrašinović, a tartományi Vöröskereszt titkára, Miodrag Varov, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének szociális ügyekkel megbízott tanácsnoka és Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere. Az ünnepségen többek között jelen volt Jelena Radojčić, a Szerbiai Vöröskereszt szociális programjának tanácsadója is.

Az új konyha megtekintése (Fotó: Lakatos János)

Az új konyha megtekintése (Fotó: Lakatos János)

Vajdaság községeiben 24 népkonyhaprogramot alkalmaznak, Kishegyes községben pedig 10 éve létezik ez a program – mondta el a médiának Boško Mitrašinović.

– A kishegyesi népkonyha számára hosszú ideig a Vöröskereszt topolyai szervezete készítette az ételt, tavaly pedig a szabadkai szervezet vette át ezt a feladatot. Most viszont új konyha nyílt Szeghegyen (Lovćenac), Kishegyes községben. Ez az inđijai szervezetnek köszönhető, amely felszerelést adományozott a konyhának, valamint Kishegyes község önkormányzatának és polgármesterének. A községben jelenleg 200 felhasználója van a népkonyhának, s úgy vélem, hogy az új konyhának köszönhetően jobb minőségű ételt kapnak. Az étel itt, helyben készül számukra, és biztos vagyok benne, hogy sokkal elégedettebbek lesznek azzal, amit kapnak. A tartományi Vöröskereszt törekedni fog arra, hogy támogatók segítségével további felszerelést és minden szükségeset biztosítson ahhoz, hogy az egy tál meleg étel minél finomabb legyen. Az önkormányzatnak kötelessége forrásokat biztosítani a népkonyhaprogramra, de biztos vagyok benne, hogy amennyiben lehetőségeik engedik, növelni fogják az erre szánt pénzt. Tudom, hogy a helyzet minden önkormányzatban rossz, de azt is tudom, hogy vannak jószándékú emberek, akik segíteni akarnak – fogalmazott a tartományi Vöröskereszt titkára, majd hozzáfűzte, hogy aki a Vöröskeresztnek segít, az azoknak a rászorulóknak segít, akik a népkonyha felhasználói.

A szociális szolgáltatás terén hatalmas előrelépés, hogy a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete saját konyhát nyitott – számolt be a médiának Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

– Egy régi álom valósult ma meg, a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete megnyitotta saját konyháját. Ez nagy eredmény, és hatalmas előrelépés a szociális szolgáltatás nyújtásában. A népkonyha keretében mostantól kilenc hónapon keresztül tudjuk biztosítani az egy tál meleg ételt 200 községbeli rászorulónak. Ebben elsődleges partnerünk a kishegyesi önkormányzat, amely anyagi hátteret biztosított a konyha létesítéséhez. A Szerbiai Vöröskereszt biztosítja számunkra az alapélelmiszereket, és az Inđijai Vöröskereszttől kaptuk a konyhai felszerelést – mondta el Fontányi, s arról is szólt, hogy az átadási ünnepséget a Vöröskereszt községi szervezetének közgyűlése előzte meg. Ezen beszámoltak a múlt év eredményeiről, az idei aktivitásokról és tervekről, valamint a közgyűlés elé tárták a pénzügyi jelentést is.