2024. április 19., péntek

Megelevenedett az ősök kora

Az adai általános iskolában harcászati és életmód témájú kiállítás nyílt egy projektum keretében

Az adai Cseh Károly Általános Iskolában a 7. és a 12. század közötti időszakot bemutató harcászati és életmód-kiállítás nyílt az Ősök hangja című projektum keretében, amelynek megvalósítását 70 000 dinárral támogatta a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság. Maksó Éva iskolaigazgató elmondta, hogy a projektumot október 16. és 31. között bonyolítják le az iskolában, ahol a kiállításon látottak alapján a diákok agyagból, glinamolból és papírból különféle használati eszközöket és tárgyakat készítenek, majd ezeket egy zárórendezvényen mutatják be.

A kisdiákok között nagy sikert aratott a művelődés- és hadtörténeti tárlat (Fotó: Csincsik Zsolt)

A kisdiákok között nagy sikert aratott a művelődés- és hadtörténeti tárlat (Fotó: Csincsik Zsolt)

– A projektum első része egy tárlat megtekintése volt, amelynek anyagát a magyarkanizsai Ősök Hangja egyesület bocsátotta rendelkezésünkre. Az egyesület tagjai Szalma Tamás bőr- és lemezpáncél-készítő mester, Vázsonyi Tibor és Apró Piroska. A csapat tagjai el is jöttek az iskolába, és amellett, hogy a gyerekeknek lehetőségük volt megtekinteni a kiállítást, interaktív történelemórát is tartottak nekik. A tárlaton mongol, szkíta, bizánci, hun korból ránk maradt páncélok, vértek, harci eszközök tekinthetők meg, pontosabban ezeknek a hiteles mása, mert Szalma Tamás azzal foglalkozik, hogy hiteles forrásból merítve újraalkotja ezeket, olyan eszközökkel és anyagokból, ahogyan azt annak idején készítették. A kiállítás része volt még egy jurta a benne található használati eszközökkel együtt. Apró Piroska előadásában hallhattunk a korabeli életmódról, konyhaművészetről, Szalma Tamás és Vázsonyi Tibor pedig a harcművészetről és a harcászatról beszélt. A múlt héten az előadásokon és az interaktív órákon a felsősök vettek részt, a többi diák pedig megtekintette a kiállítást – magyarázta Maksó Éva.

– Ezen a héten a projekt részeként Orcsik Csaba adai keramikus és Pesznyák Erika rajztanár segítségével és felügyeletével, valamint közreműködésével agyagból készítettek figurákat és használati tárgyakat az idősebb diákok. A munkákat Orcsik Csaba ki is égeti. A fiatalabb diákok glinamolból fognak ugyanígy kézimunkázni, a tárlaton látott dolgokat fogják elkészíteni, illetve papírból készítenek még néhány páncélt, ruhát és sisakot. A zárórendezvényen ezekben felvonulnak a gyerekek, valamint kiállítjuk mindazt, amit készítettek, illetve összefoglaljuk, hogy mit tanultunk meg ebből a projektumból. Az önismeret és az önazonosság-tudat szempontjából nagyon fontos, hogy megismerjük őseink életmódját, a gyökereinket, és mindezt átadjuk a gyerekeknek – közölte az iskolaigazgató, aki elmondta, hogy a diákok eddig nagyon élvezték a projektumot. Sokan még nem láttak ilyen tárlatot, amit arra is kihasználtak, hogy megtanítsák őket, miként nézzenek meg egy tematikus kiállítást. Azok a diákok, akiknek volt bizonyos előtudásuk az adott korról, újabb információkkal gazdagodtak.

– A tervünk az, hogy jövőre is megpróbáljuk ugyanezt a pályázatot megvalósítani a tartományi oktatási titkárság segítségével, mert úgy érezzük, hogy ezt ki kell szélesíteni, ugyanis azok, akik hallottak róla, vagy látták a kiállítást, kivétel nélkül nagyon lelkesek voltak. Az elgondolásunk szerint a rendezvényt kivinnénk szabadtérre, és a helyi óvodával meg a középiskolával közösen nagyszabású, kirakodóvásár jellegű projektnapot tartanánk – közölte a tervek kapcsán Maksó Éva.