2024. április 25., csütörtök

Elhunyt id. Novák Mihály

Nyolcvanhat éves korában elhunyt id. Novák Mihály (1934–2020), a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep alapítója és vezetője.

Apjától órás-ékszerész mesterséget tanult. Az általa mesélt történet szerint 1974-ben a feketehimlő-járvány idején tíz napig vesztegzárba kényszerült Topolyán, a művésztelepen, összezárva az ott lévő képekkel, festményekkel. A képek közelsége, a művésztelep atmoszférája arra késztette, hogy ecsetet vegyen a kezébe, és negyvenévesen maga is megpróbálkozzék a festészettel. Pályafutását Balázs G. Árpád és Ács József védőszárnyai alatt kezdte, tőlük kapta az első indíttatást, biztatást. 1978-ban megalapította a 9+1 Képzőművész Csoportot. Neki köszönhetően Faludíjban és Pro Urbe díjban részesült a 9+1 Nemzetközi Művésztelep és vált nemzetközileg ismertté. Bácskossuthfalva Helyi Közössége személyét is kitüntette a Faludíjjal munkássága alatt. Számos kiállításon vett részt, megszámlálhatatlan alkotótábort szervezett, alkotások sokaságával gyarapítva így a 9+1 Művésztelep gyűjteményét és minden erejével azon volt, hogy öregbítse szeretett falujának hírnevét, olvasható a művésztelep baráti körének Facebook oldalán megosztott hírben.

„Novák Mihálynak sikerült összehoznia azt, ami szétáll, kiáll, távolodik tőlünk, belőlünk, (...) azon munkálkodik, azon meditál, hogyan lakhatnánk viszonylag értelmesen és elviselhetően a Földet, amíg itt vagyunk, hogyan létezhetünk dolgosan és dolgokkal együtt az idő dimenziójában, hogy tölthetjük ki a sohasem változatlan és totálisan sohasem kitölthető kereteket”, írta róla Fenyvesi Ottó.