2024. április 25., csütörtök

Magyar rendezőnő kapta a fődíjat Chicagóban

Horvát Lili, a 'Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre' című film rendezője nyerte az legjobb új rendezőnek járó Arany Hugo-díjat az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Horvát új filmje, a Chicagóban díjazott 'Felkészülés a meghatározatlan ideig tartó együttlétre' egy rendhagyó szerelmi történet; a rendező két idegsebész agyának, lelkének rejtelmein keresztül a szerelem, a megszállottság és az őrület között húzódó vékony határvonalakat vizsgálja - áll a film tájékoztatójában.

A zsűri kiemelte a főszereplő Stork Natasa "elragadó" játékát: a Stork által megszemélyesített Márta, egy negyvenéves idegsebész, aki fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen szerelmével. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

Horvát Lili filmjének világpremierjét a Velencei Filmfesztiválon tartották szeptemberben, majd a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál is beválogatta a programjába; de megnyerte a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon a Fipresci-díjat, illetve az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon a film női főszereplője, Stork Natasáé lett a legjobb színésznőnek járó díj.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film szeptember 24-én került a magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában.

A magyar rendezőnő már 2015-ben a 'Szerdai gyerek' című filmjével felhívta magára a szakma figyelmét, bezsebelve egyebek mellett a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjának legjobb filmjéért járó díjat.