2024. április 25., csütörtök

Európa-szerte tombol a járvány

Sorra dőlnek meg a negatív rekordok, a lakosságnak újabb óvintézkedésekkel kell szembenéznie

Európa-szerte tombol a koronavírus-járvány, sorra dőlnek meg a negatív rekordok, a lakosságnak számos helyen újabb szigorú óvintézkedésekkel kell szembenéznie: Brüsszelben elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat, a kötelező utcai maszkviselést, valamint a színházak és mozik bezárását; Szófiában két hétre bezárnak az éjszakai szórakozóhelyek; Szlovéniában szintén bezárt a boltok zöme, valamint leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom is; Szlovákiában életbe lépett a kijárási tilalom; Franciaországban meghosszabbították a rendkívüli állapotot; Olaszországban pedig több zavargás is volt a kijárási tilalom miatt; ugyanakkor Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban is rohamosan terjed a fertőzés.

Brüsszelben mától éjszakai kijárási tilalom lép életbe, kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket, valamint a moziknak és színházaknak egy hónapra be kell zárniuk a belga főváros és a hozzá tartozó régió egészében, erről döntött a brüsszeli régió vezetése szombati rendkívüli ülésén. A döntés értelmében a következő hónapban valamennyi brüsszeli üzletnek 20 órakor be kell zárnia. Családonként egyszerre egy ember vásárolhat. Az arra jogosult vendéglátóhelyek készételt elvitelre 22 óráig árusíthatnak. A távmunka, ahol az megoldható, szintén kötelezővé válik.

Szófiában két hétre bezártak az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók a koronavírus-járvány miatt – közölte Jordanka Fandakova főpolgármester, aki szorgalmazta, hogy az egyetemek térjenek át az online oktatásra, a sok embert foglalkoztató vállalatok pedig lehetőség szerint ugyancsak engedélyezzék az otthoni munkavégzést a munkavállalóknak. A főpolgármester szerint a kétmilliós bolgár fővárosban egyre riasztóbb a járványhelyzet, a fertőzöttek és orvosi ellátásra szorulók számának növekedése túlfeszíti a kórházak teherbíró képességét. Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, három hete hirtelen növekedésnek indult a fertőzöttek száma. A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap leforgása alatt 1589 új fertőzéses esetet regisztráltak, és ezzel a hétmilliós országban a fertőzöttek száma 36.591-re nőtt. Szófiában egy nap alatt 584 új fertőzöttet azonosítottak. Néhány kisebb városban, ahol sok a fertőzött – így például Pernikben, Szlivenben és Sumenben – ugyancsak bezártak két hétre a szórakozóhelyek. A többi balkáni országhoz hasonlóan Bulgáriában is nagyon leterheli a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszert. Hogy kezelni tudják a koronavírussal fertőzött betegeket, betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését olyan régiókban, ahol egyik napról a másikra 120-nál többel nő a fertőzöttek száma. Bojko Boriszov miniszterelnök három másik kormánytaggal együtt pénteken önkéntes karanténba vonult. Mindhárman találkoztak egy miniszterhelyettessel, akinek pozitív lett a vírustesztje.

Szlovákiában szombaton lépett érvénybe a kijárási tilalom, az Igor Matovič vezette szlovák kormány ugyanis ezzel az intézkedéssel igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. A november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is eljárhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás, ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti a lakosságot. A koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban, amely a lengyel határ mentén fekszik, pénteken megkezdődött a lakosság országos tesztelése. Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nél mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést – közölte Jaroslav Nad’ védelmi miniszter. A tesztelést a hadsereg, a rendőrség és az egészségügyi dolgozók közösen végzik. Egy-egy tesztelőhelyen legalább 7-8 emberre van szükség. Gondot okozott az egészségügyi dolgozók hiánya, hosszabb sorok alakultak ki, és egy-két órát is várakozniuk kellett az embereknek. Marek Krajčí egészségügyi miniszter felhívással fordult a külföldön, főleg Csehországban dolgozó szlovák orvosokhoz és egészségügyi személyzethez, hogy a tesztelés idejére térjenek haza, és segítsenek az akció sikeres lebonyolításában. A prágai sajtó szerint Csehországban mintegy 2-3 ezer szlovák orvos dolgozik, a nővérek száma pedig ennek a duplája. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya. Több szakértő azt állítja, hogy a tesztelés nem lesz elegendő, nem oldja meg a problémákat, ezért a gyorsan romló járványhelyzet miatt országos karanténra lehet szükség.

Csehországban is rohamosan terjed a fertőzés, pénteken 15.252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám – derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból. A kormány fokozatosan új óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére, mivel a hivatalos beismerés szerint is már gyakorlatilag ellenőrizhetetlenül terjed az egész országban. Korlátozták a kiskereskedelmet és a szolgáltatások egész sorát, illetve kijárási tilalmat vezettek be. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak az iskolák, és áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. A kormányzati intézkedések egyik legfőbb konkrét célja megakadályozni az egészségügyi rendszer összeomlását. A cseh sajtó szerint Prága után a dél-morvaországi Brünnben is tábori kórház épül. A prágai tábori kórház 500 ágyas lesz, a brünnit 300 ágyasra tervezték. Andrej Babiš kilátásba helyezte a szükségállapot meghosszabbítását, amelyet október 5-én hirdetettek ki, és november 3-áig van érvényben.
Ausztriában ugyancsak rekordszámú új koronavírus-fertőzöttről tájékoztatott az osztrák egészségügyi minisztérium szombaton, egy nappal az újabb járványügyi korlátozások hatályba lépése előtt. A legsúlyosabb a járványhelyzet a többi között Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban. Vasárnaptól újabb korlátozások léptek életbe. A magánjellegű kisebb összejöveteleken egyszerre legfeljebb hatan tartózkodhatnak zárt helyiségben, szabadtéren pedig 12-en. A nagyobb, zárt helyiségekben legfeljebb ezren, a tömeges szabadtéri rendezvényeket pedig maximálisan 1500-an tartózkodhatnak. Bővítették azoknak a helyszíneknek a listáját is, ahol kötelező a védőmaszk viselése, így például már a vasútmegállókban és -állomásokon, illetve a bevásárlóközpontokban is fel kell venni. A tömegközlekedési eszközökön és a sífelvonókon már eddigi is kötelező volt.

Szlovéniában szombattól bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában. Egyelőre egy hétre zártak be a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és a szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények – az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével – online oktatásra álltak át.
Horvátország hétfő éjféltől két hétig újabb szigorításokat léptet életbe, korlátozza a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, tilos lesz alkoholt árulni éjfél és reggel hat óra között, továbbá kötelező lesz a maszk viselése nyílt térben is – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján a válságstáb. A szigorításokról az után döntött a testület, hogy a héten sorra dőltek meg a korábbi csúcsok az újonnan regisztrált fertőzöttek számában, és egyre több embernek van szüksége kórházi ellátásra. Ötven fő felett tilosak lesznek a nyilvános összejövetelek, esküvőkön, temetéseken legfeljebb 30-an, más magánjellegű rendezvényeken legfeljebb 15-en vehetnek részt. A sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, ha nem tartható be a 1,5 méteres távolság, és nyitott térben is kötelező lesz a maszk viselése.

Ukrajnában sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, ráadásul megint nagyon sokan kerültek kórházba. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kiemelte, a betegágyak leterheltsége országos átlagban már 61 százalékos. Az UNIAN hírügynökség hozzáfűzte, hogy az ország különböző régióiból nap mint nap érkeznek hírek, amelyek szerint vészesen fogynak a szabad ágyak a Covid-betegek ellátására kijelölt kórházakban, az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel, és több helyen nem tudják elvégezni a betegek oxigénterápiás kezelését.

Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése. Az utóbbi két hétben diagnosztizált új fertőzések aránya Bukarestben (3,35) és három erdélyi megyében – Fehér (3,67), Kolozs (3,33) és Hargita (3,28) megyében – a lakosság három ezrelékét is meghaladta. Ezen küszöbérték felett léptetik hatályba Romániában a vörös forgatókönyvet, vagyis elrendelik az iskolák, vendéglők és színházak bezárását, és kültéren is mindenütt kötelezővé teszik a maszkviselést. Az óvintézkedések valamivel enyhébb szigorítását feltételező sárga forgatókönyv bevezetésének 1,5 ezrelékes küszöbértékét (amikor az utóbbi két hétben a lakosság több mint másfél ezrelékénél mutatják ki a fertőzést) az ország 41 megyéje közül már 25 – köztük szinte mindegyik erdélyi megye – túllépte. Az erdélyi országrész 16 megyéje közül már csak Szatmár (1,2) és Beszterce Naszód (1,48) megye maradt a zöld zónának számító másfél ezrelékes lakosságarányos küszöbérték alatt az ország legkevésbé urbanizált déli megyéinek társaságában, ahol az eleve alacsony lakossági mobilitás is gátolta a fertőzés terjedését. Jobb helyzetben van most már – 0,82 ezrelékes fertőzési aránnyal – az ország egyik legnagyobb ipari központjának számító Arges megye is, ahol a nyári tetőzés után szeptemberben először kapott erőre a járvány: az egészségügyi szakemberek ezt egyértelműen annak tulajdonítják, hogy az országban először itt tették kültéren is kötelezővé a megyei hatóságok a védőmaszk viselését.

Lengyelországban pozitív lett Andrzej Duda elnök koronavírus-tesztje – közölte az elnöki hivatal államtitkára szombaton, éppen azon  napon, amikor az országban tovább szigorítottak a járványügyi intézkedéseken, bezártak az éttermek, korlátozták a kiskorúak kültéri mozgását, betiltották az ötfősnél nagyobb csoportosulásokat. Szombattól az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő piros járványövezetnek nyilvánították. Egyelőre két hétre zártak be az éttermek, amelyek kizárólag elvitelre készíthetnek ételt. A varsói rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány súlyosságát tagadó és a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseket elutasító csoportok szombati varsói tüntetését követően több rendőr megsérült, 278 tüntetőt pedig őrizetbe vettek.

A francia nemzetgyűlés ugyanakkor első olvasatban megszavazta szombat este a koronavírus-járvány miatti korlátozások kihirdetéséhez törvényi keretet biztosító egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását, miközben 24 óra alatt több mint 45 ezer új esetet tártak fel, ami újabb napi rekordnak számít. A szenátus szerdán szavaz a javaslatról, a végleges elfogadás a parlament két házában november elején várható.

A járvány egyre fokozódó terjedése miatt péntek éjféltől a kormány az ország száz megyéjéből 54-re kiterjesztette az éjszakai kijárási korlátozást, ami a franciák több mint kétharmadát érinti, mintegy 46 millió lakost. Amennyiben az este 9 órától reggel 6 óráig tartó éjszakai kijárási korlátozással nem sikerül megfékezni a járvány terjedését, a kormány a hét második felében még keményebb intézkedésekről dönthet. Jean Castex miniszterelnök szerint Emmanuel Macron államfő nem zárja ki az általános vesztegzár újbóli kihirdetésének lehetőségét sem.

Olaszországban mindeközben utcai csatatérré változott Róma belvárosának legnagyobb tere, ahol szélsőjobboldali csoportok a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom ellen tüntettek vasárnapra virradó éjszaka. Az Új Erő nevű szélsőjobboldali mozgalom az „egészségügyi diktatúra” és a Rómában éjféltől reggel öt óráig tartó kijárási tilalom ellen tiltakozott. A helyszín a Piazza del Popolo tere volt a város központjában. A tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntetők pontosan éjfélkor zöld, fehér, piros színű tűzijátékkal indítottak, majd rátámadtak a rendőrökre. Füst- és papírbombákat dobáltak, járműveket rongáltak meg. Az utcai összetűzések több mint egy órán keresztül tartottak, és a város több kerületére átterjedtek, ahol fiatalok kövekkel támadtak az utcákat a korlátozások miatt lezáró rendőrökre, vagy rollereket hajítottak rájuk. Pénteken Nápolyban is a rendőrökkel való összecsapásba torkollott a járvány miatti korlátozások ellen meghirdetett demonstráció. Luciana Lamorgese belügyminiszter elismerte, hogy nehéznek ígérkezik az ősz. Korábbi kijelentéseiben azonban hangoztatta, hogy szándékosan erőszakos, szervezett megmozdulásokról volt szó, amelyeknek semmi köze a nehéz gazdasági helyzet miatti polgári tiltakozáshoz, a vállalkozók és a dolgozók aggodalmainak jogos kifejezéséhez. Vasárnapi sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte miniszterelnök a vendéglátóhelyek este hat órai bezárását jelentette be, arra kérve a lakosságot, hogy csak munkavégzés vagy iskolába járás miatt hagyja el otthonát. Az újabb intézkedések országosan vasárnap éjféltől léptek életbe, és november 24-ig érvényesek. Az egészségügy azonnali és országos zárást sürget, azt hangoztatva, hogy több kórházban már a mentőautókban helyezik el azokat a betegeket, akiknek nem jut ágy.