2024. április 20., szombat

Márciustól védőoltás

Az aktuális járványügyi adatokról ebben a cikkünkben olvashat.

Már jövő év márciusában megérkezik Szerbiába a koronavírus elleni védőoltás első szállítmánya – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, a Haladó Párt elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, Szerbia 350 000 darabot kap az amerikai-német együttműködésből kifejlesztett Pfizer/BioNTech oltóanyagból, melyet első körben az egészségügyi dolgozók, valamint a rendőrség és katonaság tagjai vehetnek fel.

Az államfő hozzátette, erőfeszítéseket fog tenni, hogy a lakosság legveszélyeztetettebb tagjai még év vége előtt részesülhessenek a védőoltásban, amely egyébként ingyenes lesz.

Kifejtette, semmi sem utal arra, hogy a járvány belátható időn belül csillapodni fog, sőt a legnehezebb hetek most következnek, hisz várhatóan az ezret is elérheti majd a napi fertőzöttek száma, ez pedig újból komoly kihívás elé állítja az egészségügyi rendszert.

Decemberben átadják rendeltetésének a jelenleg épülő két új Covid-kórházat, amelyek a lehető legrövidebb időn belül megkezdhetik a betegek kezelését – mondta Aleksandar Vučić. 

VÉDŐOLTÁS ÉS NEM CSODASZER

Ugyanakkor Deutsche Welle friss hírösszeállítása szerint a tudósok arra figyelmeztetnek, ne várjon senki csodát a koronavírus elleni védőoltástól.

Az európai média napi szinten foglalkozik az egyre riasztóbb járványstatisztikával, egyre több ország vezet be szigorú intézkedéseket. A vakcina év végére prognosztizált megjelenéséről szóló, optimista híradások sokak számára a járványhelyzet egyetlen megoldását sugallják.

A védőoltás nem csodaszer, a maszk és az egyéb megelőző óvintézkedések pedig még évekig velünk maradhatnak – írja a Deutsche Welle.