2024. március 29., péntek

Családias ízek

Az elégedett ember visszatérő vendég

A temerini Illés László szakácsiskolát végzett, miután elsajátította a szakma elméleti és gyakorlati alapjait, külföldön is kipróbálta magát. Magyarországon a Balatonon, Németországban, Boszniában is dolgozott főszakácsként. A konyha vezetésével pedig sok tapasztalatot szerzett. Néhány év elteltével hazatért és a helyi éttermekben dolgozott. Minden álma egy saját étterem volt. László Temerinben az egyik legjobb szakácsként ismert, ő alkotta meg a Temerini szeletet 1993-ban, ami a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Ugyanebben az évben a televízióban is szerepelt, ahol bemutatta az étel elkészítését. A Temerini szelet tulajdonképpen rántott töltött sertéskaraj, gépsonkával, sajttal és csiperkegombával töltve.

László és felesége, Tünde első éttermüket 2006 január 13-án indították, Gulyás Csárda név alatt. A falu régi csárdáját újították fel, meghagyva eredeti hangulatát. A vállalkozás sikeresnek bizonyult, és pár év múlva egy újabb, modernebb, nagyobb helyiséggel rendelkező éttermet kezdtek működtetni Rubin-LT néven. Ezáltal egyszerre két nagyobb rendezvényt is meg tudtak szervezni. Napjainkban már csak az utóbbi étterem üzemel. László betegsége miatt a háttérből irányít, Tündének pedig lányai segítenek az étterem működtetésében. A fiatalos lendület új színt hozott munkájukba.

Az étlapon a magyaros és szerb ételek kapnak helyet. A vendégek már tudják, ízletes és bőséges adagot tesznek eléjük. Ezenfelül mindennapos a főttétel-kínálatuk. Az étteremnek van reggeli és napi menüje is. A tulajdonosok igyekeznek változatos ajánlatokat összeállítani, amiben főként a házias ízek dominálnak. A szakácsokkal egyeztetve és az ő ötleteiket bevonva együtt beszélik meg, mi legyen a következő hét kínálata. A rendeléseket évek óta házhoz is szállítják, mint megtudtuk, erre mind nagyobb igény mutatkozik.

Az étterem családi, munkahelyi, társadalmi rendezvények színvonalas lebonyolításának lehetőségét is biztosítja.

– Az aktuális viszonyokat tekintve a vendéglátóipar területén elmondható, hogy túlkínálat áll fenn. Éppen ezért a versenyhelyzet egyre kiélezettebb. Az elmúlt években sajnos csökkent a vendégek és a csoportos munkák száma a sok kivándorlás miatt, és a fogyasztói magatartás is megváltozott, megjelentek az új versenytársak. Gondolok itt például az új éttermekre, a gyorsétkezdékre, illetve a lakodalmas termekre. Régen a lakodalmas termek némelyike megengedte, hogy mi készítsük el a vacsorát, de most már ők szervezik meg ezt is. Édesapám irányításával mindig is nagyon erősek voltunk a nagy csoportos munkák lebonyolításában. Volt olyan eset is, hogy egyszerre négy különböző teremben szolgáltuk fel a vacsorát. Ma egyedül a gyümölcsasztalokat bízzák ránk – mesélte Illés Noémi, László nagyobbik lánya.

A vendéglátásban a minőségnek meghatározó szerepe van, amihez hozzájárul a felszolgálás, a bánásmód és a környezet. Ügyelni kell az elkészítés pontosságára, az alapanyagok minőségére, valamint lényeges a vendégek közötti kommunikáció.

– Jó kapcsolatot ápolunk a beszállítóinkkal, hiszen ez a kapcsolat nagy mértékben befolyásolhatja az étterem minőségét. Nehéz olyan beszállítót találni, aki pontos, megbízható és mindig minőségi terméket kínál. Sok mindent mi magunk szerzünk be. Az évek alatt a szüleim kitapasztalták, hol szerezzék be a minőségi alapanyagokat. Például a karajt évek óta ugyanarról a helyről hozatjuk. A többi húsárut pedig a helyi termelőktől vásároljuk meg. Külön figyelünk arra, hogy a zöldségek mindig frissen kerüljenek az asztalra, így azokat mindennap mi vásároljuk a helyi zöldségesnél – emelte ki Noémi.

A koronavírus egyik legnagyobb áldozata a turizmus, a szállodák és az éttermek. Az ágazatnak elsőként a kényszerszünetet kell átvészelnie, most pedig csak korlátozott létszámmal és munkaidőben üzemelhetnek.

– Rengeteg munkát veszítettünk el. Mivel hetekig kijárási tilalom volt, vendégek sem jöhettek. Csak a napi menük kiszállításával foglalkozhattunk, esetleg egy-két rendelés volt hetente, ami havi szinten a munkások fizetését sem fedezte. Nagy segítséget jelentett a kormány támogatása, amiből fent tudtuk tartani magunkat ebben a nehéz időszakban. A rendkívüli állapot feloldásával újabb lendületet kapott a vállalkozás, viszont nagyon lecsökkent a vendégek létszáma a korlátozások miatt. Emiatt csak kis csoportos rendezvényeket tudunk megtartani, de az is havi szinten pár rendezvényre csökkent – magyarázta Noémi. A fiatal nő menedzsment szakon tanult, szakdolgozatát az étterem fellendítéséről írta, ezért sok hasznos tanáccsal és ötlettel tudja támogatni a családi vállalkozást.

– Átgondolt koncepció alapján elkezdtem internetes felületeken hirdetni magunkat, és érezhetően sokkal több a vendég és az elvitelek száma. Próbálok a fiatalokra összpontosítani, hogy ne csak a gyorséttermekbe járjanak. Kialakítottunk az ő részükre is fiatalos menüket, ami árban is megfelel nekik. Vannak még ötletek, amiket meg szeretnénk valósitani, például torkos csütörtököt szervezni, mikor kedvezményesen adnánk ételeinket – tette hozzá.

Az Illés család szerint a vendéglátásban mindig van hova fejlődni, mindig vannak plusz kiadások, mindig akad, ami elromlik, vagy újítani kell. Évente vannak olyan új törvények, amiknek meg kell felelni, s ezek is plusz kiadásokkal járnak. Ennek ellenére igyekeznek újítani. Számukra a legfontosabb, hogy becsületesen dolgozzanak, mindig kedvesek legyenek, és legfőképpen, hogy minőséget adjanak, hiszen, ha a vendég elégedett, máskor is visszajön.