2024. április 20., szombat

A béke és a szabadság örökös érték

Koszorúztak a város felszabadulásának napja alkalmából

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Jelena Marinković Radomirović, az újvidéki képviselő-testület elnöke a katonaság és a Harcosszövetség (SUBNOR) városi bizottságának a képviselőivel együtt megkoszorúzta az újvidéki partizánbrigád emlékművét Csenejen.

Az újvidéki partizánbrigád elesett harcosainak síremlékénél rótták le kegyeletüket tegnap az önkormányzat képviselői, valamint a Harcosszövetség újvidéki bizottságának és a katonaságnak a képviselői (Fotó: Ótos András)

Az újvidéki partizánbrigád elesett harcosainak síremlékénél rótták le kegyeletüket tegnap az önkormányzat képviselői, valamint a Harcosszövetség újvidéki bizottságának és a katonaságnak a képviselői (Fotó: Ótos András)

– Nem engedhetjük meg azt, hogy feledésbe merüljenek hőseink cselekedetei, azoké, akik felszabadították Újvidéket 1944. október 23-án. Nagy tisztelettel tartozunk hőseinknek, mert nekik köszönhetjük, hogy ma szabadon élhetünk. Örökké emlékezni fogunk tetteikre, és a következő generációk is majd megtanulják, mekkora áldozatot hoztak a felszabadítók. Ma teljesen más helyzetben vagyunk, mint akkor ők 1944-ben, de mi is naponta megvívjuk csatáinkat a koronavírus-járvánnyal. Sajnos, gyakran megfeledkezünk, mi mindenen ment keresztül Újvidék a 20. század közepén. Ma megemlékezünk Újvidék felszabadítóiról, de sajnos, tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a tragédiák megismétlődhetnek. A béke és a szabadság örökös értékek, mindig a társadalmi fejlődés, prosperitás alapját képezik. Köszönjük a Harcosok Szövetségének, valamint a Tartalékos Tisztek Egyesületének, hogy ezen a jeles napon mindig velünk együtt emlékeznek meg hőseinkről – mondta a polgármester. Hozzátette: az ilyen és hasonló fontos dátumokról minden évben meg kell emlékezni, nem szabad megfeledkezni róluk, hiszen a felgyorsult élettempó miatt sokan nem adnak nagy jelentőséget a múlt jelentős eseményeinek.

Mihajlo Vujasin, a SUBNOR városi bizottságának a képviselője elmondta, hogy szervezetük arra törekszik, hogy a fiatalokat is időről időre emlékeztesse arra, hogy mennyire fontos emlékezni a hősök tetteire.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Elődeink szabadságot ajándékoztak nekünk. Mi az előző háborúk hőseinek vagyunk a leszármazottjai, az a feladatunk, hogy megőrizzük a békét és a szabadságot. A jövő generációinak azt üzenjük, hogy tanuljanak sokat, mert ha műveltek lesznek, nagyra értékelik majd a szabadságot, és nem engedik meg másoknak, hogy ezt veszélybe sodorják – hangsúlyozta Vujasin.