2024. április 25., csütörtök

Ismét autózható a Nagybani piac környéke

Megnyitották a Marko Miljanov utcát

Miloš Vučević Újvidék polgármestere és Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap meglátogatta a Marko Miljanov utcában befejeződött munkálatok helyszínét, ezt követően, csaknem egy év után, az utcát ismét megnyitották a forgalom előtt.

Az utcafelújítás részeként egy körforgalmú útkereszteződés is kiépült (Ótos András felvétele)

Az utcafelújítás részeként egy körforgalmú útkereszteződés is kiépült (Ótos András felvétele)

A Marko Miljanov és még néhány, kisebb, környékbeli utcának a felújításába tavaly novemberben kezdtek bele, a munkálatok befejezésének határidejét többször is elhalasztották. A szóban forgó rekonstrukciós munkálatokat az újvidéki önkormányzat és a tartomány együttesen finanszírozta, összesen 205 millió dinárt költöttek a projektre.

A Đorđe Rajković utcától a körforgalomig (400 m) 6 méter széles útszakaszt építettek, a Belgrádi rakparttól a körforgalomig (100 méter) pedig két-két forgalmi sávot alakítottak ki mindkét irányban. Az utcában 136 parkolót építettek, járdákat, kerékpárutat alakítottak ki, valamint közmegvilágítást helyeztek el. Az előmunkálatok során a környéken felújították a szennyvízhálózatot és a távfűtési vezetékeket. A Marko Miljanov utcában a munkálatokkor prioritásként kezelték a zöld felületek megóvását, így azok többnyire megmaradtak.

Miloš Vučević elmondta, hogy a tartománnyal közösen megvalósított projekt előrevetíti a következő négy év sikeres együttműködését.

Az elmúlt egy évben óriási forgalmi dugók alakultak ki a város központ-ja felé vezető úton a podbarai felújítások miatt, tegnaptól végre újra járható a centrumot elkerülő útvonal (Ótos András felvétele)

Az elmúlt egy évben óriási forgalmi dugók alakultak ki a város központ-ja felé vezető úton a podbarai felújítások miatt, tegnaptól végre újra járható a centrumot elkerülő útvonal (Ótos András felvétele)

– A Podbarán a legforgalmasabb útszakaszt teljesen felújítottuk, a rekonstrukciós projektre a tartomány 130 millió dinárt, az újvidéki önkormányzat pedig 65 millió dinárt irányozott elő. A munkálatok csaknem 11 hónapig tartottak, köszönöm a polgárok türelmét. Végre sokkal élhetőbb a Podbara városrész, fontos volt ezeknek az útszakaszoknak a felújítása, mert errefelé egész nap hatalmas a forgalom. Nagy kihívások elé nézünk, hiszen hamarosan le kell zárnunk a Venizelosz utcát és a Temerini utca egy részét a Belgrád–Újvidék vasútvonal megépítése miatt. Önkormányzatunk befejezte a felújítási munkálatokat Podbara többi részén is (a Dušan Vasiljev, a Žarko Vasiljević, a Stevan Milovanov és a Kozačinski utcákban), erre a projektegyüttesre a város 135 millió dinárt irányozott elő. Folyamatban van 22 utca rekonstrukciós terve, a Dositelj utcában készül a közmegvilágítás kialakításának a terve, és végül is tartós megoldást kell találnunk a Nagybani piacra, mert többé nem működhet mostani helyén – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: az elmúlt időszakban a tartomány és az újvidéki önkormányzat 2 milliárd dinárt költött a székvárosi nagyberuházásokra.

Igor Mirović elmondta, hogy a Marko Miljanov utca körüli munkálatok befejezése a tartomány és a város sikeres együttműködésének a jelképe.

– Megépítettük az új szivattyútelepet, befejeztük a Žeželj-híd helyén épített hidat, amelyen keresztül megépítjük a Belgrád–Újvidék gyorsvasutat. Ez az eredménye a tartomány és az újvidéki önkormányzat kiváló együttműködésének, ezt szeretnénk folytatni a következő időszakban is – jelentette be Mirović.

Az útvonal-felújítási projekt megvalósításával három rendkívül fontos utcát sikerült összekötni: a Belgrádi rakpartot, a Venizelosz és a Koszovói utcákat, valamint újra járható a Nagybecskereki út és az Újvidéki Kikötő közötti útszakasz, beleértve az új vasúti híd megközelítésének lehetőségét is.