2024. április 25., csütörtök

Télen-nyáron alkotótér

Fedett, fűthető, tetszetős kültéri alkotóműhellyel gazdagodott a Topolyai Művésztelep

A Topolyai Művésztelep közelmúltban felújított nyári alkotóműhelyét tekintette meg tegnap délelőtt az önkormányzat küldöttsége, illetve a munkálatok kivitelezésében résztvevők. A megvalósítást Topolya község önkormányzata támogatta anyagilag, tudtuk meg Szatmári Adrián községi elnöktől.

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője egy-egy levendulás csomaggal köszönte meg minden közreműködőnek a Topolyai Művésztelep nyári alkotóműhelyének felújítását (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője egy-egy levendulás csomaggal köszönte meg minden közreműködőnek a Topolyai Művésztelep nyári alkotóműhelyének felújítását (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A topolyai önkormányzat 4 millió 300 ezer dinárt irányozott elő a nyári alkotóműhely felújítására. Rendkívül impozáns épülettel gazdagodott a művésztelep, amire Topolya büszke lehet. A tanya érintetlen természeti közegben, kiemelt idegenforgalmi helyen fekszik. Itt van a közelében a kempingtelep, a strand, illetve a környék sporthorgászainak egyik közkedvelt helyszíne, a Topolyai-tó mellett fekszik – hallhattuk a községi elnöktől, aki elmondta azt is, hogy a tanyát 2014-ben kezdte meg felújítani az önkormányzat egy nemzetközi projektum keretében.

– Hat évvel ezelőtt egy IPA határon átívelő projektum keretében nyerte el mai formáját a Topolyai Művésztelep fő épülete. Ezt a 140 ezer euró értékű felújítást Jánoshalma önkormányzatával közösen vállalt pályázattal tudtuk megvalósítani. A művésztelep azóta több rendezvénynek és alkotótábornak adott otthont – nyilatkozta a községi elnök.

A kör alakú, fedett, ablakokkal ellátott beltérben a rusztikus és fűthető alkotóműhely tervezését a Rind Project végezte, a külső formáját Budai Anikó álmodta meg. A munkálatok kivitelezője a szabadkai Expres Servis vállalat volt, a műszaki ellenőr pedig Rind Anzelm.

Csípe Tímea, a projektumot megvalósító, Topolya Község Művelődési Háza igazgatónője az alkotóműhely felújításában részt vállalt vendégeknek levendulás ajándékcsomaggal köszönte meg a jó szándékot. A sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a művészek Zsáki István festőművész által vezetett alkotótábor egyik legutóbbi találkozóján már fel is avatták a fedett, fűthető terű alkotóteret.

– A felújított alkotóműhelyünk elsősorban a nyári táborok alkalmával biztosít majd egy úgynevezett külső helyszínt a művészek részére. Ebből következik, hogy az alkotás helyszíneként képzeljük el a jövőjét, ahol az alkotók, a kézművesek tudnak zavartalanul, természetközeli helyszínen dolgozni. Ugyan nyári alkotóműhelynek nevezzük, de megoldható a tér felfűtése, tehát akár hűvösebb, hidegebb, téli időszakban is használható. Méretében, formájában, jellegében igyekeztünk megtartani az eredeti épület jellemzőit. Amikor éppen nem a művelődés és az alkotás helyszíne, akkor akár idegenforgalmi céllal is felhasználható lesz, mondjuk baráti társaságok is kibérelhetik. De ez utóbbi mindenképpen másodlagos felhasználási célként szerepelne a terveink között – hangsúlyozta Csípe Tímea, aki kitért arra is, hogy Topolya Község Művelődési Házának hosszú távú és nagyszabású tervei vannak a tanya közelmúltban nagy munkával kitakarított telkével. Munkatársaival ugyanis fekete fóliára palántált levendulaültetvényt hoztak létre a területen, és a jövőben a növény termesztésével, illetve a feldolgozásával eladott termékekből szeretnék megoldani a művésztelep fenntartását.