2024. március 28., csütörtök

A hit biztonságot nyújt

A VM4K vendége ft. Palatinus István atya volt

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti rendezvényén ft. Palatinus Istvánnal, a Szent György Római Katolikus Plébánia lelkipásztorával, a szerbiai Mária Rádió magyar szerkesztőségének műsorigazgatójával zajlott beszélgetés. Az egybegyűlteket Szalai Andrea köszöntötte, majd pedig Palatinus Istvánt a gyerekkoráról kérdezte.

– Az a legszebb, amikor a családban összhang és harmónia van. Hálát adok az Istennek, hogy ilyen családba születtem – mondta Palatinus István, akitől azt is megtudhattuk, hogy idős nagynénje vezette be a vallásosságba, és habár jogi pályán indult el, a továbbiakban mégis a vallást választotta hivatásul.

A beszélgetésen Palatinus atya arra is rávilágított, hogy a testi egészségünk ellenében elhanyagoljuk a lelki egészséget.

Szalai Andrea és Palatinus István atya a VM4K-ban(Fotó: Lukács Melinda)

Szalai Andrea és Palatinus István atya a VM4K-ban(Fotó: Lukács Melinda)

– Az a benyomásom, hogy nem értjük mit is ad nekünk a hit, vagy minek nekünk hit. Valahol még mindig távol vagyunk annak a megsejtésétől, hogy a hit számunkra egy életforma, és létbiztonságot nyújt. Legalábbis én így élem meg a hitemet, a gyermekkorom óta. Számomra a nagynéném tette világossá azt, hogy a hit biztonság. Sok tragédia érte a családomat, de nem siránkoztunk, igyekeztünk továbblépni. Istennel, a hittel van elég erőnk ahhoz, hogy továbbmenjünk. Fontos a lelki béke. Persze nem gondolom azt, hogy a sport rossz lenne, azt viszont igen, hogy a gyerekek túl vannak terhelve. Nagyon jó a sporttal való foglalkozás, de nem jó a megszervezése. A sportolás már csak este kerül sorra, így az iskola és a tanulás után még éjjel tízig, tizenegyig a gyerekeknek nincs egy szabad percük sem. Ráadásul óriási az elvárás a sportteljesítmények terén – emelte ki Palatinus atya, aki a gyerekek és fiatalok tanításáról is szót ejtett.

– Ebben nekünk, magyaroknak van egy csodálatos tanítónk, egy óriási példaképünk, akire jobban kellene figyelnünk, ő pedig Böjte Csaba atya. Ő azt mondta, hogy az emberekbe bele kell szeretni a jót és kiszeretni belőlük a rosszat. Ezt eleinte csak egy szóvirágnak gondoltam, de lassan megértettem mit is akart ezzel mondani – hallottuk Palatinus atyától, aki a továbbiakban a szeretet fontosságát hangsúlyozta, majd pedig Ferenc pápa nemrégiben tett kijelentését is taglalta.

– Ferenc pápa azt jelentette ki, hogy a homoszexuálisok is Isten gyermekei. Úgy gondolom, hogy ez egy nagy sebet gyógyít a társadalomban, arra vonatkozóan, hogy senki se legyen kirekesztve. Ez persze nem jelenti azt, hogy áldást ad az egyneműek házasságára – mondta Palatinus atya.