2024. április 25., csütörtök

Megérkezett a liszt Magyarkanizsára

A Magyarok Kenyere program révén a rászorulók és a nagycsaládosok jutnak adományhoz

Már hagyománnyá vált az évek során Magyarkanizsa községben is azoknak a lisztadományoknak a szétosztása, amelyekből a Magyarok Kenyere program keretében elsősorban a nagycsaládosok és a rászorulók kaphatnak.

Magyarkanizsán a városháza előtt osztották ki a lisztet (Puskás Károly felvétele)

Magyarkanizsán a városháza előtt osztották ki a lisztet (Puskás Károly felvétele)

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége az idén is megszervezte Vajdaságban a Magyarok Kenyere program keretében a búzaadományok begyűjtését, amelyből a Borsos Malomban lisztet őröltek, és tegnap már haza is vihettek belőle mindazok, akik a legjobban rászorulnak. A magyarkanizsai városháza elé reggel kilenckor gördült be a liszteszsákokkal színültig megpakolt teherautó, amelynek rakományából a község településeire is jut, ugyanakkor természetesen az egyesületek, illetve a szociális intézmények is kapnak belőle. A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Szolgáltató Védelmi Központban dolgozók például minden évben ebből a lisztből sütik a karácsonyi mézeskalácsot, amit a felhasználókkal együtt készítenek és fogyasztanak is el. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökségi tagja, a magyarkanizsai Gazdakör elnöke, Bata Erzsébet is jelen volt a lisztosztásnál, ahol lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján Magyarkanizsa községben is igen nagy igény mutatkozik a lisztadományra.

– Ez egy nagyon szép és humánus program, amelynek keretében már tíz éve gyűjtjük a búzát a mezőgazdasági szervezetekkel karöltve annak érdekében, hogy utána lisztre cserélhessük. Az így kapott lisztet elsősorban a gyermekek gondozásával foglalkozó egyesületek és intézmények, valamint azok a nagycsaládosok kapják meg, akik erre rá vannak szorulva, mert tudjuk, hogy kenyér és kalács mindenkinél kell, hogy legyen az asztalon. Úgy érzem, ezzel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy egy kicsit megkönnyítsük a rászorulók életét. Idén húszezer-ötszáz kilogramm búza gyűlt össze Vajdaság-szerte. Ezt a mennyiséget negyvenhét településről huszonnégy tagszervezettől, kilenc egyéb cégtől és szervezettől, valamint háromszázhatvanhárom egyéni adományozótól kaptuk, aminek köszönhetően összesen tizenegyezer-négyszáz kilogramm lisztet osztunk szét huszonhárom egyesületnek, intézménynek és kollégiumnak, valamint számos magánszemélynek. Magyarkanizsáról ezerkétszáz kiló búza gyűlt össze. Három nagyon aktív civil szervezetnek és számos egyéni termelőnek köszönhetjük mindezt. Lisztre cserélve a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Szolgáltató Védelmi Központ juthat ötszáz kiló liszthez, illetve a Kuckó Nagycsaládosok Egyesülete ezerhatszáz kilót kap – mondta el Bata Erzsébet.

A lisztosztásnál magánszemélyeket, köztük olyan családfőket és anyukákat is láthattunk, akiket anyagi helyzetük alapján választottak ki, ugyanakkor természetesen figyelembe vették a nagycsaládok fontosságát is. Egy zsáknyi tovább is utazik egészen Magyarországig, a Magyarok Kenyere akcióban való részvételhez.