2024. április 19., péntek

Ismét CNC-forgácsolókat képeznek

Az adai Műszaki Iskolában az idei tanévben két tanfolyamot szerveznek a felnőttek számára

Az adai Műszaki Iskolában október közepén ötödik alkalommal indult CNC-forgácsoló tanfolyam a felnőtteknek, akik háromszáz órás képzésen néhány hónap alatt elsajátíthatják a CNC-marógép kezelésének és programozásának alapjait. A tanfolyam első részében az elméleti ismeretek megalapozása és megerősítése a cél, majd a hatvanadik órát követően a résztvevők már a tanműhelyben a gyakorlati órákon folytatják az ismeretszerzést. Először szimulátorokon, majd számjegyvezérlésű marógépen dolgoznak, és ott készítik el a maguk által tervezett munkadarabot is. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy a képzésre tíz személy jelentkezett Adáról, Zentáról és Gunarasról. Kiemelte, hogy a Műszaki Iskola az idei tanévben még egy CNC-forgácsoló tanfolyam indítását tervezi, amelyre már megkezdődött a jelentkezők regisztrálása. Az érdeklődők bővebb információt kaphatnak, illetve jelentkezhetnek Józó Mónikánál, a képzés szervezőjénél a 069/273-4795-ös mobilszámon vagy a középiskola 024/853-034-es vezetékes telefonszámán. A tanfolyamra való jelentkezés feltétele: általános iskolai végzettség, szerb állampolgárság és megfelelő egészségi állapot.

– A Műszaki Iskolában a 2020/2021-es tanévben is indítottunk felnőttképzést. Amióta megvan a nyilvánosan elismert szervezői jogállásunk, ez már az ötödik képzésünk. Ez a CNC-forgácsoló képzés háromszáz órás. Ebből a hallgatók hatvan elméleti órán vesznek részt, illetve kétszáznegyven óra gyakorlaton, valamint ezenfelül a képzés tartalmaz tíz óra vizsgaórát is. Ezeket a képzéseket tíz fővel indítjuk, mivel erre vagyunk regisztrálva. Várhatóan jövő márciusban zárul a tanfolyam, öt-hat hónapot vesz igénybe a képzés, amelyet szerb és magyar nyelven szervezünk meg. Ha vannak jelentkezők mindkét nyelven, akkor meg tudjuk úgy tartani, hogy mindenki részt vehessen a képzésen. A csoportban a tíz részvevő közül nyolcan magyar nyelven, ketten szerb nyelven tanulnak, különböző előképzettséggel rendelkeznek, általános iskolai végzettségtől kezdve egyetemi végzettségig, az előbbiek vannak többségben. Az első csoport már elindult a tanfolyamon, ugyanakkor folyamatosan várjuk a jelentkezőket, hogy a következő képzést is elindíthassuk, mivel kettőt terveztünk az idei tanévben – közölte Gilice Hilda.

– Nagy az érdeklődés a tanfolyamok iránt, nem is nagyon kell meghirdetnünk. Míg az egyik tanfolyam tart, addig a következő tanfolyamra felírjuk a jelentkezőket, és így mindig sikerül elindítanunk az új képzést. A CNC-forgácsoló keresett szakmának számít. Nagy a munkaerőpiac igénye, a vállalatok keresik a számjegyvezérlésű gépeken dolgozni tudó embereket. Szerintem a hallgatók a tanfolyam befejezése után el is tudnak majd helyezkedni valamelyik cégnél. Van köztük olyan, akinek nincs iskolai végzettsége, illetve olyan is, aki már befejezett egy középiskolát vagy egyetemet, ám szeretné átképezni magát, mert ebben látja a jövőt – mondta az iskolaigazgató, aki bejelentette, hogy a közeljövőben tervezik egy újabb CNC-tanfolyam elindítását, ezúttal esztergagépre. Megjegyezte, hogy a képzési programot már javarészt kidolgozták, szeretnék mielőbb hitelesíteni, hogy lehetőleg már a tavasz vagy a következő tanév folyamán elindíthassák az új tanfolyamot is.