2024. április 19., péntek
40. NOMUS, ÚJVIDÉK

Az ember és természet harmóniája

A jubiláris 40. NOMUS/ Újvidéki Zenei Napok fesztivál második estéjén a közönség a székvárosi Szerb Nemzeti Színházban Aleksandra Vrebalov nemzetközi hírnevű, újvidéki/New York-i zeneszerzőnő csodálatos szépségű Sea Ranch Songs című meditatív, inspiratív alkotását élvezte. Ezt a szerzeményt a zeneszerzőnő, mint korábbi egyes műveit, a TAJJ vonósegyüttes kiváló zenészeinek előadására bízta. Az élőzenei élményt Andrew Lyndon videója, animációja tette teljessé. A zene beleolvad azoknak a csodaszép tájaknak a felvételeibe, ahol az ember harmonikus egységben él a természettel.

– Ezt a művet a Sea Ranch (Tengeri rancs) kis település közössége az ötvenedik évfordulójuk alkalmából rendelte meg a Kronosz kvartett számára. A Tengeri rancs dalaival a természet szépségét ünnepeljük, megerősítjük a jelentőségét a megsebzett világunkban, amelynek annyira szüksége van a gyógyulásra – mondta Aleksandra Vrebalov az alkotásáról. – A korábbi évek során magam is felejthetetlen pillanatokat töltöttem a Sea Ranch településen, első kézből megtanulva, hogyan őrizzük meg a környezetünket, hogyan változnak meg a törvények, ha egy közösség tagjai összefognak és szervezkednek, hogyan kell a közösségi érdeket az egyéni érdek elé helyezni, hogy mindannyian – emberek, állatok, növények – harmóniában tudjanak élni. A videó és animáció szerzője a Tengeri rancson növekedett fel, Donlyn Lyndon, az édesapa egyike a négy építész-látnoknak, akik megalkották ezt a kis települést, a Condominium 1 nevű építményt, amelyet a különlegessége miatt felvettek az egyesült államok nemzeti építészeti kincseinek jegyzékébe. Ez mintegy tízszer kétkilométernyi, keskeny téglatest alakú földterület Kaliforniában, a Csendes-óceán partján. A terület nyugati oldalán a konglomerátumnak, a törmelékes, üledékes kőzetnek a kiálló magas sziklái belenyúlnak a vad óceánba, a téglatest középső részében a mezőkön vad bárányok, őzek, nyulak, rókák, valamint néhány puma legelészik. A mamutfenyőerdők keleti peremét kis folyó töri át. A múlt század hatvanas éveiben ezen a festői szépségű helyen a látnok-építészek egy települést alakítottak ki, amelyben az egyszerűség, minimalizmus elvei szerint élnek a természettel összhangban.

Aleksandra Vrebalov szerzeményét a NOMUS-on az 1997 óta együtt zenélő TAJJ vonósnégyes tagjai adták elő bámulatos színvonalon. Jovanka Mazalica, az együttes másodhegedűse a Szerb Nemzeti Színház Operazenekarának a szekundvezetője, az első hegedűs Aleksandra Krčmar Ćulibrk, a brácsás Jelena Filipović és a csellista/gordonkás Kalmár Tímea az Újvidéki Művészeti Akadémián előadó. Az együttest alapító művészek állandóan szakmai tudásuk gyarapítására és előadói technikájuk tökéletesítésére törekszenek. Mind a négyen az Újvidéki Művészeti Akadémián a budapesti Varga István tanár osztályában a doktori képzésen kizárólag a 20. és 21. század zenéjét tanulmányozzák. Az utóbbi két évtizedben több mint száz alkalommal léptek fel versenyen és hangversenyen hazai és külföldi közönség előtt. Aleksandra Vrebalov mellett a TAJJ együttes számára írta egyes szerzeményeit Jasmina Mitrušić, Dorotea Vejnović, Aleksandra Stepanović is.