2024. március 29., péntek

’56 megadta a jelet

A XX. század történelemformáló eseményére emlékezett a világ magyarsága

A koronavírus-járvány rányomta bélyegét az ’56-os forradalom és szabadságharc kitörésének a megünneplésére is. Budapesten ezúttal a központi állami rendezvény az ünnepélyes zászlófelvonás volt, amely Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében zajlott. Délután a Várkert bazárban állami kitüntetéseket osztottak ki. Orbán Viktor miniszterelnök kora reggel Wittner Máriával, a szabadságharc halálra ítélt résztvevőjével emlékezett a Corvin közben.

A pártok nem tartottak tömegrendezvényeket, képviselőik a forradalomhoz kötődő jól ismert helyszíneken tisztelegtek ’56 emléke előtt.

Az itt elhangzó szónoklatok és az ünnep alkalmából kiadott közlemények most sem voltak mentesek az aktuálpolitikai áthallásoktól.

MINDENÜTT, AHOL MAGYAROK ÉLNEK

A forradalom évfordulóján országszerte lerótták tiszteletüket az emberek valamilyen formában, de a járványhelyzet miatt az idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartottak az önkormányzatok. Ugyanez volt a helyzet a határon túl és a tengeren túl is, az egész Kárpát-medencében megemlékeztek a XX. század legdicsőbb, világtörténelmi jelentőségű magyar eseményéről, de a helyzetből adódóan szerényebb körülmények között. Így volt ez mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, Ausztráliától Amerikáig, akik közül nagyon sokan épp ’56-os menekültek vagy az ő gyerekeik, unokáik. Szerkesztőségünkbe is eljutott a hír az ott élő magyaroktól, hogy Ausztráliában külön megemlékeznek erről a napról. Felvonták a magyar zászlót október 23-án a szövetségi téren Melbourne-ben. A Victoria állambeli Magyar Tanács Facebook-oldalán dr. Mikola István nagykövet üdvözölte az ünneplőket, azt írta:

„Bár sok szenvedés, nyomorultság és véráldozat árán, de mégis megtörtént a csoda. ’56 megadta a történelmi jelet, megszabadult az elnyomó zsarnoktól Magyarország.” A nagykövet köszönetet mondott, hogy az ausztrál kormány engedélyezte Canberra nagykövetségének, hogy a nemzeti ünnepet méltó körülmények között, mintegy százfős ünnepség, beszédek és magyar film vetítése mellett tarthatják meg.

Gulyás Gergely és a kitüntetettek a Várkert Bazárban (Fotó: MTI)

Gulyás Gergely és a kitüntetettek a Várkert Bazárban (Fotó: MTI)

KIÁLLÁS A SZABADSÁG MELLETT

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át pénteken Budapesten a Várkert Bazárban.

„Az 1956-os forradalom és szabadságharc örök érvényű nemzeti kiállás volt a szabadság mellett, a mi feladatunk pedig az, hogy többé ne legyünk olyan helyzetben, amelyben a szabadságunkat bárki elveheti, nem engedhetjük meg, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek mindennapi életünkben” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Hangsúlyozta: 64 évvel ezelőtt a magyarság szolgáltatott bátor bizonyítékot a világnak arra, hogy számára a szabadság fontosabb, mint az élet.

„A világ legerősebb katonai hatalmával és a szovjetek magyarországi kommunista helytartóival való szembefordulás számítás és mérlegelés nélküli, örök érvényű nemzeti kiállás volt a szabadság mellett” – jelentette ki.

Úgy fogalmazott: a mi feladatunk az, hogy többé ne legyünk olyan helyzetben, amelyben a szabadságukat bárki elveheti, nem engedhetjük meg, hogy Magyarország sorsáról a megkérdezésünk nélkül idegen érdekek szerint döntsenek olyanok, akik soha nem kaptak demokratikus felhatalmazást erre.

„Nem engedhetjük meg, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek mindennapi életünkben, hogy földrészünkön a jogállam fontosságának gyakori emlegetése közepette Marx- és Lenin-szobrokat állítsanak” – hangsúlyozta beszédében a miniszter.

ERŐT AD A NEMZETI ÖNBECSÜLÉS

Az 1956-os forradalom öröksége arra emlékeztet, hogy a nemzeti önbecsülés, a szabadság iránti vágy és az igazságérzet még a legnehezebb időkben is emberfeletti erőt és elszántságot ad a magyaroknak – írta a KDNP frakcióvezetője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.Simicskó István szerint miként a pesti srácok a XX. század derekán a szovjetek és a kommunizmus ellen küzdöttek, hasonlóképpen kell most megóvni Magyarország szuverenitását a politikai támadásokkal szemben, és a magyarok életét, anyagi biztonságát a koronavírus-járvány időszakában.

„Van egyfajta alázat, amely fegyver is, van egyfajta meghajlás, melyre csak meghajlással lehet válaszolni” – idézte Márai Sándort, hozzátéve: „Így emlékezzünk most a forradalom hőseire, akik összefogással és belső hittel képesek voltak megváltoztatni Magyarország történelmét!”

A pesti nők arcképkiállítás előtt (Fotó: MTI)

A pesti nők arcképkiállítás előtt (Fotó: MTI)

TISZTELGÉS A PESTI NŐK ELŐTT

A közösséggé válás élménye teszi fontossá október 23-át, az 1956-osat és az 1989-eset is – mondta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken Budapesten, a fővárosi önkormányzat által az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen.

Október 23-án már kétszer mutatkozott meg a jobbik énünk, a legszebb képességünk. Az, hogy ezer és egy különbözőségünk, a származásunk, a neveltetésünk, a hitünk és a világnézetünk ellenére összeköt bennünket valami sokkal erősebb: a haza és a szabadság szeretete – jelentette ki Karácsony Gergely a Városháza parkban, ahol az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás nyílt.

A főpolgármester kiemelte, a méltó megemlékezéshez, a hősök tiszteletéhez és a remények – az ő reményeik – fel nem adásához arra is szükség van, hogy képesek legyünk részleteiben megismerni az örökséget. A fővárosi önkormányzat ezért is szenteli az idei ünnepet a pesti nők emlékének – mondta.

Az SZFE-tüntetés részvevői vonulnak (Fotó: MTI)

Az SZFE-tüntetés részvevői vonulnak (Fotó: MTI)

TÖMEGRENDEZVÉNY NÉLKÜL – TÜNTETÉSEKKEL

A pártok a világjárványra való tekintettel nem tartottak tömegrendezvényeket, képviselőik a forradalomhoz kötődő jól ismert helyszíneken tisztelegtek ’56 emléke előtt, vagy online közvetítették a megemlékezésüket. A Mi Hazánk Mozgalom és az 1956-os Magyarok Világszövetsége 1956-os megemlékezését a Corvin közben tartotta. Az LMP politikusai Kéthly Anna szociáldemokrata politikus szobránál koszorúztak. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke érzelemtelt hangú bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán Nagy Imrére emlékezve. A párt online közvetítette megemlékezését, amelyen a párt alelnöke, Varjú László mondott ünnepi beszédet. A Párbeszéd úgyszintén, Kocsi-Cake Olivio és Tordao Bence, a párt országgyűlési képviselői felszólalását követhették a nézők.

Az ünnepre időzítve a közmédia Kunigunda úti székháza előtt tömegesnek semmiképp sem mondható tüntetés is zajlott, amelyet Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független parlamenti képviselők szerveztek. Az intézményükben hetek óta forradalmi hangulatot fenntartó Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói is tüntetést szerveztek. A Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés ’56-ról című demonstráción a hallgatók és a velük szimpatizáló tüntetők a forradalom indulásának helyszíne, a Műegyetem előtt gyülekeztek, majd a rakparton vonultak fáklyás menetben.