2024. április 16., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Egyre aggasztóbb a helyzet

Szigorítanak az intézkedéseken, ha nem hajlik lefelé a járványgörbe

A köztársasági parlament a lehető legrövidebb időn belül módosítja a szabálysértésekről szóló, valamint a fertőzőbetegségekről szóló törvényt, mely lehetővé teszi, hogy azonnal megbírságolják 5000 dinárral azt a személyt, aki zárt térben nem visel védőmaszkot. Nem lesz bírósági eljárás, így a bírságot a helyszínen megfizettetik. A válságstáb tagjaitól érkező információk szerint további szigorítások bevezetésén is töprengenek az illetékesek.

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

Az ország egyelőre még a meglévő szabályok magasabb fokú alkalmazásával próbálja fékezni a koronavírus terjedését, de az igaz, hogy a válságstáb legutóbbi ülésén szó volt a rendelkezések esetleges szigorításának a lehetőségéről is, jelentette ki pénteki nyilatkozatában Srđa Janković immunológus, az egészségügyi válságtörzs tagja. Elkerülhetetlennek nevezte a szigorítást, amennyiben a járványügyi adatok tovább romlanak. A cél mindeddig az volt, hogy egy világos üzenetet fogalmazzanak meg a polgároknak: máris érvényben vannak járványügyi intézkedések, amelyeket be kell tartania mindenkinek ahhoz, hogy a helyzet javuljon. Véleménye szerint nem hallották meg elegen ezt az üzenetet, mert amennyiben ezt tették volna, ma nem lenne ilyen komoly a helyzet. A meglévő intézkedések szigorú és következetes betartásával elkerülhető a magasabb fertőzésszám, állapította meg Janković. A válságstáb tagjai arról is beszélgettek legutóbb, milyen törvényes keret áll rendelkezésre annak érdekében, hogy a jelenleginél szigorúbban ellenőrizze az állam az intézkedések betartását. Az immunológus szerint a hangsúly továbbra is a személyes felelősségen van, amelynek fontosabbnak kell lennie a törvény erejénél is.

A nap folyamán kedvezőtlen adatok érkeztek a fővárosból. Az illetékesek megerősítették, hogy az elmúlt tíz napban mintegy 30 százalékkal nőtt a COVID-rendelőket felkereső polgárok száma. Aleksandar Stefovski, az egészségügyi minisztérium államtitkára elmondta, egy nap leforgása alatt Belgrádban 1500-an jelentkeztek tünetekkel, közülük több mint ezren először jártak a rendelőben. A tünetek továbbra is a korábbiakhoz hasonlóak voltak: köhögés, láz, erőtlenség. Mindkét nem ugyanabban az arányban van jelen a vizsgálatokon a tisztségviselő beszámolója szerint. Elmondta, abban az időszakban vagyunk, amikor már több időt töltünk el a lakásban, a közelebbi kommunikáció másokkal pedig nagyobb mértékű fertőzéshez is vezet. Maga is arra szólította fel a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben a válságtörzs meghagyásait.

A fővárosban egyébként 101 feljelentést tettek azok a vendéglátóipari létesítmények ellen, amelyek nem tartották be a járványügyi intézkedéseket, s nem tették kötelezővé a védőmaszk viselését vagy az engedélyezett munkaidőnél tovább nyitva tartottak. Valamennyi feljelentés megérkezett a Szabálysértési Bírósághoz, döntés azonban még egyetlen esetben sem született, a magyarázat szerint azért, mert késett a feljelentések eljuttatása a bírósághoz. Olivera Ristanović, az említett bíróság elnöke a médiának nyilatkozva elmondta, még júliusban észlelték a fővárosban ezeket a visszaéléseket, valamiért azonban csak októberben továbbították azokat az illetékes igazságügyi szervnek. Elmondása szerint a bíróság már beiktatta valamennyit, a döntéshozás folyamatban van, előbb nem tudták ezt megtenni a késés miatt. Sokat várnak a szankcionálással kapcsolatos bejelentett törvénymódosítástól, mely lehetővé tenné az azonnali, helyszíni bírságolást és a vendéglátóipari objektumok bezárását is.

Az aktuális járványügyi jelentés értelmében a csütörtök és péntek között eltelt 24 órában 8209 koronavírustesztet végeztek el, ebből 579 volt pozitív. Az új fertőzések csaknem fele belgrádi. Lélegeztetőberendezés segítségére 24 páciensnek van szüksége. Az említett 24 óra alatt 3 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel az elhunytak száma 786-ra növekedett, a halálozási arány 2,09 százalék. Jelenleg 530 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1.271.455 koronavírustesztet végeztek el az országban és 38.115 személynek a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét. Az adatokat Darija Kisić Tepavčević, a válságstáb tagja ismertette a pénteki sajtótájékoztatón.