2024. március 28., csütörtök

Felértékelődött szabadság

Pásztor István: Az egyéni és a közösségi szuverenitás nem más, mint alakítani az embereknek a sorsát

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében pénteken a palicsi Szabadság madara emlékmű megkoszorúzásával tisztelegtek az 1956-os szabadságharc és forradalom, illetve annak hősei emléke előtt. Mielőtt az emlékezők elhelyezték volna koszorúikat, A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem című alkalmi műsort tekintették meg. Magyarország kormányának képviseletében dr. Pintér Attila belgrádi nagykövet és Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul helyezték el az emlékezés virágait. A VMSZ nevében Pásztor István elnök koszorúzott. Mgr. Hajnal Jenő elnök a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében helyezte el az emlékezés virágait. Szabadka város önkormányzatának és a VMSZ városi szervezetének nevében dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke és Horvát Tímea, a városi szervezet elnöke koszorúztak. Az emlékezés virágait a továbbiakban intézményvezetőink, helyi önkormányzataink és a VMSZ helyi szervezeteinek képviselői helyezték el.

Az idén az általános körülmények, továbbá Trianon százéves évfordulójának, valamint a világban történő események és a Szerbiában átélt választási megpróbáltatások miatt 1956 üzenete talán még hangsúlyosabb, mint egyébként, osztotta meg gondolatait a jelenlevő újságíróknak nyilatkozva Pásztor István. Mint hozzátette, az említettek miatt a szabadság iránti vágy súlya tovább növekedett és még hangsúlyosabb lett az elv, hogy „a szabadság akkor kezdődik, amikor leküzdjük a félelmet”. Az idei év a félelem leküzdésének a jegyében telt, akár a száz év, akár a vírus, vagy akár a mindennapok és a választások vonatkozásában, emelte ki.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Folytatva a gondolatmenetet Pásztor István úgy fogalmazott: a félelem leküzdésének az is példája, amikor az ember egy adott pillanatban önmérsékletet gyakorol és racionálisan végiggondolja, hogy mi eredményezheti a szabadság kibontakozását. Az egyéni és a közösségi szuverenitás nem más, mint alakítani az embereknek a sorsát, valamint döntéshozási helyzeteket teremteni és érdeket képviselni a partnerekkel, húzta alá.

A megemlékezést követően Pásztor István sajtónyilatkozatában korábban a nap folyamán Aleksandar Vučić államfővel és a Szerb Haladó Párt elnökével való egyeztetéséről is beszámolt. Mint elmondta, a beszélgetést ott folytatták, ahol azt néhány hónapja abbahagyták és ezúttal szinte maradéktalanul sikerült pontot tenni a végére. Pénteken a korábbi elvi megállapodásokat véglegesítették.

– Most már csak az maradt hátra, hogy mindenki a saját testületén belül véglegesítse a megállapodásnak az elemeit. A VMSZ ezt még a mai nap folyamán megteszi az Elnökség és a Tanács ülésén, az SZHP pedig a hétvége folyamán, vagy a jövő hét elején teszi ezt meg. Feltételezhetően valamikor a jövő hét közepén írjuk alá a megállapodást. Hálás vagyok az SZHP elnökének, hiszen újfent tanúbizonyságot tett arról, hogy megérti szándékainkat és igényeinket, illetve partner kíván lenni azok érvényesítésében. Ez a partnerség kölcsönös, hiszen Szerbia felemelkedése nekünk is érdekünk. Szeretnénk ha ez az ország úgy emelkedne fel, hogy abban a vajdasági magyarok úgy egyénileg, mint közösségileg is boldoguljanak. Ez a szellemiség őrzi meg a már létező, hosszabb távú együttműködés esélyét és lehetőségeit – fejtette ki Pásztor István.

Válaszolva lapunk kérdésére, hogy miként értékeli Aleksandar Vučić bejelentését, miszerint a hatalmi ciklus csupán másfél éves lesz, illetve miként befolyásolja ez a VMSZ tevékenységét, Pásztor István közölte: nem örül ennek a körülménynek.

– Amennyiben 2022-ben valóban előrehozott választást tartanak, akkor az, ha nem tévedek, az ötödik lesz tíz év leforgása alatt. A bejelentésnek egyébként senkit nem kell meglepnie, hiszen közvetlenül a választásokat követően az SZHP elnöke azt mondta, hogy ha széles koalíció alakul, akkor másfél éven belül választásokat tartanak, ha viszont az SZHP és a VMSZ alkot koalíciót, akkor négyéves lesz a mandátum. Utóbbinak a lehetősége nem volt nagy. Ami a széles koalíciót illeti, az ország stabilitásának és az erők összpontosításának a szempontjából annak előnyei vannak. Az előttünk álló időszakban kell mindent megtenni azért, hogy megvalósítsuk mindazt, amihez legitimitást kaptunk. Megítélésem szerint rendelkezni fogunk azzal az eszköztárral és döntéshozatali lehetőségrendszerrel, amely az említett időn belül sok mindennek a megvalósítását lehetővé teszi majd – fejtette ki Pásztor István.

Azzal kapcsolatban, hogy tekintettel a korábbi választásokhoz képest jóval erőteljesebb választási eredményére a VMSZ miért nem érdekelt miniszteri tisztségben, a pártelnök emlékeztetett, hogy az SZHP elnöke bejelentésének értelmében a köztársasági kormány következő összetételében egy minisztert a Szerbiai Szocialista Párt delegál, egyet Aleksandar Šapić pártja, míg az összes többi miniszter a haladó pártból kerül ki. Amikor a VMSZ kialakította az álláspontot, hogy a végrehajtó hatalomban államtitkári tisztségekben érdekelt, ez az elosztás még nem volt ismeretes, ám továbbra is jónak tartja a korábbi álláspontot, hiszen olyan pártokról van szó, amelyeknek a teljesítménye szavazatszámban meghaladja a VMSZ teljesítményét, magyarázta Pásztor István.

– A kérdés politikai logikája pedig az, hogy amennyiben miniszterünk lett volna a kormányban, akkor az ő tevékenysége jelentette volna a VMSZ számára a politikai prioritást. Az a véleményem, hogy ez kevesebb a számos fronton zajló tevékenységnél, azaz a sok államtitkár munkáját segítő, számos helyi önkormányzat munkáját segítő és a tartományi érdekérvényesítést maximalizáló tevékenységnél. Ilyen szempontból megközelítve a kérdést hiszem, hogy az államtitkári tisztségek többet jelentenek, mint egy miniszteri tisztség. Lehet, hogy nem annyira látványos és melldöngetésre felhatalmazó tevékenységről van szó, ám eredményességének tekintetében előre mutatóbb – fogalmazott Pásztor István.