2024. március 28., csütörtök

Csőd fenyegeti az európai kisvállalkozásokat

Európában a kis- és középvállalkozásoknak több mint a fele csődbe juthat a következő évben, ha bevételeik a jelenlegi szinten maradnak – derült ki a McKinsey & Company tanácsadó cég legújabb felméréséből.

Ez az adat a legjobban szemlélteti, milyen súlyosak is lehetnek a koronavírus-járvány által előidézett válság következményei. Olaszországban és Franciaországban minden ötödik vállalat azzal számol, hogy a következő hat hónapban teljesen leáll, vagyis fizetésképtelenné válik. Ha ez megtörténne, Európa gazdasága a padlóra kerülne, a kis- és középvállalkozások ugyanis kulcsfontosságúak az európai gazdaságban, hiszen a munkavállalók kétharmadának adnak munkát, és állítják elő a hozzáadott értéknek több mint a felét.

A felmérésben a cég mintegy 2200 kis- és középvállalkozást kérdezett meg Európa öt legfejlettebb országában. Az európai vállalatok mintegy 70 százaléka a járvány kezdetétől kevesebb bevételt jelentett be. Olaszországban és Spanyolországban ennél is súlyosabb a helyzet. A felmérésben a legtöbb megkérdezett a gazdaság helyzetét kedvezőtlennek ítélte meg. Leginkább attól tartanak, hogy nem lesznek képesek visszafizetni a kölcsönöket, és el kell bocsátaniuk a munkavállalókat, annak ellenére, hogy minden kormány segítséget ígért a munkaadóknak a munkahelyek megtartása érdekében.