2024. április 25., csütörtök

Válságból válságba

Csőd fenyegeti a német bankokat

Közelgő pénzügyi recesszióra figyelmeztet Reint E. Gropp, a németországi székhelyű Halle Gazdaságkutató Intézet elnöke. A neves közgazdász szerint a koronavírus-válság lecsengése után Németországnak a bankok csődjével kell majd szembesülnie, aminek következményeit a lakosság is megérzi – olvasható a németországi Bilde portálon.

Groop szerint ennek oka, hogy a gazdasági intézkedések több olyan cég élettartamát is meghosszabbították, amelyek már a járvány kitörése előtt is bizonytalan lábakon álltak. A cégek jelentős többsége már a koronavírus előtt is csőd szélén volt, ezt viszont nem jelentették. A járvány kitörését követően a fizetésképtelenségi kötelesség jelentése bizonytalan időre hatályon kívülre került. A közgazdász szerint így jött létre a mesterségesen életben tartott cégek zombi serege, amelyek már egy ideje veszteségesen működnek.

– Fel kell készülnünk a cégeket érintő csődhullámra, valamint az utána következő bankválságra. Az év végén már ismét hatályba lép a vállalatok fizetésképtelenségének jelentése. Ennek a szabálynak eleget téve több cég bezárhat, munkások kerül hetnek az utcára. Becslések szerint a vállalati hiteleknek legalább a 25 százaléka soha nem lesz visszafizetve a bankoknak, s ez legtöbbjüket a csőd szélére sodorja – mondta Gropp.

A közgazdász szerint az államnak minél hamarabb nyomást kell gyakorolnia a bankokra, hogy tőkefelhalmozásra ösztönözze őket, hogy ellenállóbbak lehessenek a krízissel szemben.

A kilátások senki szerint nem kedvezőek. A Deutsche Bank becslése alapján a jövő év első negyedében több mint 35 százalékkal, vagyis több mint 6000 esetben nőhet a csődöt jelentő vállalatok száma. A Bundesbank a pénzügyi stabilitásról szóló éves jelentésében szintén nem látott előre túl sok kedvező gazdasági fejleményt a következő fél évre.

– A német bankoknak fel kell készülniük a fizetésképtelenség hirtelen emelkedésére. A koronavírus-járvány okozta válság kivétel nélkül a csőd szélére sodorja a gyengébb vállalatokat, valamint megkérdőjelezi az ingatlanértékek növekedését az országban – figyelmeztetett a Bundesbank.

A pénzügyi stabilitásról szóló jelentés szerint a fizetésképtelenség növekedése legnagyobb lesz a feldolgozóiparban, a szolgáltatási ágazatban és az építőipar területén. A munkanélküliség növekedése ezen felül is hozzájárulhat a háztartások fizetésképtelenségének növekedéséhez, ami a banki lakáshitelek törlesztésének elmaradását és az adósságok halmozását okozhatja.