2024. április 18., csütörtök

A valódi nemzeti egység megteremtődése

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek Keviben

A jelenlegi helyzet miatt az óvintézkedéseket betartva, a megszokottnál szerényebb keretek között emlékeztek meg a kevi Móra István Magyar Művelődési Egyesület székházában az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A Himnuszt követően Perpauer Attila, a művelődési egyesület vezetője és a Magyar Nemzeti Tanács tagja köszöntötte az egybegyűlteket, tolmácsolva Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere üdvözletét. A polgármester levelének elején egyebek között hangsúlyozta, hogy október 23-án olyan nemes emberi tulajdonságokat éltetünk, mint az igazságérzet, a hazaszeretet és az önfeláldozás.

– 1956 emlékezete kegyeletadás közelmúltunk hőseinek, akik az emberi méltóság, a becsület és a tisztesség fontosságának hangsúlyozásával, a szabadságért vívott küzdelmükkel reményt adtak a magyar nemzetnek, hatalmas erő, érték és csoda volt ez, még akkor is, ha csak néhány napig tartott – hangsúlyozta levelében Czegledi Rudolf, aki egyben arra is rámutatott, hogy 1956 egyik csodája éppen az volt, hogy azonnal megteremtődött a valódi nemzeti egység. Az utcára tóduló tömegben egyszerű emberek, közöttük diákok, pedagógusok, családapák és sokan mások mutatták meg, hogy a magyar nép különleges erővel bír; hogy a szabadságvágy mindennél többet jelent.

A rendezvény folytatásában a település óvodásai, kisiskolásai és a művelődési egyesület csoportjai léptek fel. A helyiek ugyancsak az alkalmi művelődési műsor keretében emlékeztek meg Móra István fia, Móra László születésének 130. évfordulójáról is. Perpauer Attila, a Móra István Magyar Művelődési Egyesület vezetője ennek kapcsán napilapunknak elmondta, fontosnak tartják, hogy megemlékezzenek Móra István családjáról is, így Móra László három versét kiválasztva képzőművészeti pályázatot hirdettek, amely most zárul le, és már több mint kétszáz alkotást küldtek be rá. Az eredményeket a tervek szerint november elején hirdetik majd ki.