2024. április 24., szerda

Azért táncolunk, mert jobb emberek akarunk lenni

Október végéig várják a jelentkezőket az Újvidéki néptáncegyüttesekbe és zenekarokba

Ha valaki kedden vagy csütörtökön a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ közelében jár a kora esti órákban, népzenét fog hallani.

A Futkánc táncegyüttes igazán nagy odaadással próbál (Komáromi Dóra felvétele)

A Futkánc táncegyüttes igazán nagy odaadással próbál (Komáromi Dóra felvétele)

Ekkor tartják ugyanis a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ által szervezett néptáncórákat. A gyerekek 3 csoportban próbálnak. A legkisebbek, az óvodások és az elsősök a Futkánc-, az alsós általános iskolások a Manó-, a felsősök pedig a Tűzrevaló táncegyüttesben sajátíthatják el a magyar néptánc alapjait és fejleszthetik tudásukat. A központon belül hétfőn, kedden és szerdánén zenei csoportok is működnek, ahol a citera mellett már a hegedűn, brácsán és bőgőn való zenélést is elsajátíthatják az érdeklődők.

Kiss Zsélykó, a központ elnöke és táncoktatója emlékeztet arra, hogy a tánc amellett hogy testi aktivitás, lelki töltete is van. Ez jobbá teheti az embereket. A tánc segíthet az önmegvalósításban, kihívást és sikerélményt is nyújt. Mivel a magyar néptánckincs jobbára páros táncokról szól, segít fejleszteni az egymásra való odafigyelést is. A gyerekek szorgalmasak lesznek, és kialakulnak olyan munkaszokások is, amelyeket az élet más területein is kamatoztatni tudnak – véli a néptáncoktató. Elmondta továbbá, hogy a legkisebbekkel elsősorban játékos formában folyik az oktatás. Itt a legalapvetőbb táncos mozgásokat sajátítják el, továbbá a ritmusérzékeléssel, a szabályokkal és a zenével is ismerkednek. A Manó táncegyüttesbe a játék mellett sokkal több táncos mozdulat van, itt már a felismerhető táncos alapokat sajátítják el. A felsősöknél leginkább a táncon van a hangsúly, de még velük is játszanak, annak érdekében, hogy fejlődjön a csapat. Itt már meghatározott táncra és mozgásra tanítják a fiatalokat, valamint táncelméletet is tanulnak – honnan ered pontosan az a tánc, amelyet tanulnak, milyen viseletben táncolnak, milyen a zenei kíséret. Ennek köszönhetően bővül a gyerekek kulturális ismerete is. A felnőtt táncegyüttesek jelenleg nem aktívak, de ha vannak jelentkezők, akkor újraindíthatók. Az idén megalakult vonós alosztályt jelenleg két korosztály képezi. Az egyikben az alsósok és az óvodások vannak, a másikban pedig a felsősök és a felnőttek. A citerások 3 csoportban próbálnak.

Azok, akik szeretnének jelentkezni a táncegyüttesekbe, megtehetik a 062/505-104-es, a 063/8-541-104-es vagy a 069/11-48-302-es telefonszámok egyikén.