2024. április 19., péntek

Kiváló ötletekkel a fejlődésért

Bemutatkoztak a nemzetközi startup verseny döntősei

Újvidék a házigazdája a Seedstars World versenynek, amelynek keretében kezdő vállalkozások mutatkoznak be.

A rendezvényt egyszerre 85 országban tartják meg, a kezdő vállalkozásoknak ez kiváló alkalom arra, hogy bemutatkozzanak, és hogy új befektetőket, valamint új piacot találjanak. A döntőt az Újvidéki Egyetem rektorátusán tartották meg, a rendezvényen többek között jelen volt Dina Vučinić, a városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja is.

Vučinić hangsúlyozta, hogy a Seedstars World versenyen a legjobb kezdő vállalkozások mutatkoznak be, kiváló ötleteket hallani, és sok életképes tervről számolnak be a résztvevők.

– Az újvidéki önkormányzat kiváló vezetésének köszönhetően stabil a székváros gazdasági helyzete, és pontosan meghatározott a fejlődési ütemterv. Városunkban legalább 10 világhírű IT-vállalat működik, és legalább ugyanennyi sikeres, gyártással foglalkozó cég üzletel. Az újvidéki átlagfizetés 20 000 dinárral emelkedett 2012-hez viszonyítva, az új vállalatok 27 000 új munkahelyet teremtettek. A közelmúltban a képviselő-testület elfogadta a város eddigi legnagyobb költségvetését, amely 30 milliárd dinárt tesz ki. A jövedelmek növekedése önmagában azonban semmit sem jelentene, ha az önkormányzat nem támogatná azokat a projekteket, amelyeknek az a célja, hogy további fejlesztések történjenek a városban – emlékeztetett Vučinić. Hozzátette: az újvidéki önkormányzat a köztársasági kormánnyal karöltve 192 millió dinárral támogatta a kezdő vállalkozásokat, a női vállalkozókat pedig 1,6 millióval segítették.

Az idei versenyre 50 startup cég jelentkezett, kétszer annyi, mint tavaly. A döntő résztvevői mentori oktatásban részesültek, a világ legismertebb szakértőinek vezetésével, a legjobb öt vállalkozást pedig novemberben értékeli egy nemzetközi elbírálóbizottság. Azonkívül, hogy a legjobb öt vállalkozás képviseli országunkat novemberben, a győztesek elutazhatnak Svájcba, ahol alkalmuk lesz megmérettetni elképzelésüket a világ legsikeresebb vállalkozóival, és ha jól szerepelnek, akár 500.000 dollárt is nyerhetnek.