2024. március 28., csütörtök
SZABADKAI HISTÓRIÁK

A perzsa sah Szabadkán

Százhúsz évvel ezelőtt Szabadka egy igen különleges vendéget fogadhatott, ugyanis maga az akkori perzsa sah, Muzaffar ad-Dín tett egy rövid látogatást városunkban. Az uralkodó első európai körútja során, amelyet a párizsi világkiállítás alkalmából tett meg, érintette Szabadkát. E heti tárcánkban ezt a figyelemre méltó látogatást elevenítjük fel a korabeli sajtó segítségével.

Muzaffar ad-Dín 1896-ban lépett trónra, miután apja merénylet áldozatává vált. 1900-ban szárazföldi úton a Kaukázuson át Moszkvába, majd Varsót érintve Franciaországba utazott. A Vasárnapi Újság című neves magyar hetilap 1900. szeptember 23-ai száma arról adott hírt, hogy körútja során a perzsa sah Budapestet is meglátogatja.

„A sah utazása keleti fényűzéssel történik. Kíséretében 25 ember van állandóan, köztük, mint az Ezeregyéj kalifája mellett, maga a nagyvezér, vagyis európai nyelven a miniszterelnök. Óriási nagy az úti podgyásza. Minden elképzelhető szükségletéről gondoskodtak előre, még hátaslóról is, úgy, hogy tulajdonkép csak szállást és ennivalót kell útközben szereznie. Minden útitársának legalább három hivatalos jellegű s három-négy házi használatra szolgáló öltözete van a hozzávaló kardokkal és ékszerekkel. Magának a sahnak többek közt van mostani külföldi útjában egy oly díszruhája, mely két millió frankot ér s ezenkívül még tömérdek ékszert hozott magával, így a Daria Nur (Világosság tengere) nevű óriási gyémántot, melynek értékét 20 millió frankra becsülik. Van azonkívül vele egész csomó rendjel, érem és ékszer, melyekből bőven oszt mindenkinek, a kivel érintkezik” – írta a nem mindennapi vendégről és kíséretéről a Vasárnapi Újság.

A perzsa uralkodó 1900. szeptember 24-én este érkezett Budapestre, és a Duna-parti Hungária fogadóban szállt meg. Másnap fogadta Széll Kálmán miniszterelnököt és a nagy magyar orientalista tudóst, Vámbéry Ármint. Az elkövetkező napokban bejárta Budapestet. Szeptember 27-ikén délben elutazott Konstantinápolyba és meglátogatta a török szultánt. Innen október 7-ikén vonaton ismét visszautazott Budapestre. Útközben Szabadkát is érintette. Erről az aznapi Bácskai Hírlap a következő hírt közölte:

„A belügyminiszter táviratilag értesítette tegnap Schmausz főispánt, hogy a perzsa sah f. hó 7-én külön udvari vonaton Belgrádból Budapestre menet a szabadkai állomáson át fog menni, kéri, hogy a vonat biztonsága és az állomási közbiztonsági szolgálat teljesítése iránt intézkedjék. A főispán további intézkedés végett a rendőrséget értesítette. A külön udvari vonat 10 óra 53 perczkor érkezik Szabadkára és 11 óra 02 perczkor megy tovább Budapest felé.”

Magáról a látogatásról a szabadkai hírlap október 9-ei száma számolt be.

„Belgrádból jövet, Szabadkán át néhány perczig itt időzött az udvari vonat. Az állomás valamennyi bejáróját a szabadkai 6-ik honvéd gyalogezrednek díszbe öltözött legénysége és a rendőrség őrizte. Közönséget nem bocsájtottak a peronra, hivatalos fogadás nem volt, csupán Szalay főkapitány, csendőrfőhadnagy és Helbling állomás főnök várták a vonatot, amely 10 óra 53 perczkor méltóságteljes lassúsággal beérkezett az állomásra. A vonatot kísérő személyzet ugyanaz volt, mint amikor leutazott, most is Kovács fűtőházi főmérnök vezette Szabadkáig.

A vonat megállott, teljes csend uralkodott az állomáson.

A sah a harmadik kocsiban volt, fel s alá járkált majd az állomásnak ellenkező oldalán kinézett, azután megfordult és az állomás felőli ablakhoz ment. A jelenvoltak üdvözölték, amit salutálással viszonzott. A sah szürke polgári uti ruhát viselt, fején a perzsa sapkával.

A vonatkísérő személyzet közül többen leszálltak és az étteremben czigarettát vettek. 11 óra 12 perczkor az udvari vonat tovább robogott Budapest felé.”

A perzsa sah két napot töltött a magyar fővárosban, majd Oroszországon keresztül hazautazott Perzsiába. Muzaffar ad-Dín ötvenhárom éves korában, 1907. január 3-án hunyt el. A trónon fia, Mohammad Ali követte.