2024. április 19., péntek

Tapasztalatcsere és fejlesztés

Szlovén és bolgár óvónők tanultak a Naša Radost nevelőitől

Háromnapos műhelymunkát és nemzetközi konferenciát szervezett a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény, melynek során vendégül látta az Erasmus program keretében érkező szlovén és bolgár óvodák nevelőit és óvónőit. A partneróvodák képviselői műhelymunkákon vettek részt, tapasztalatot cseréltek, a szabadkai Šumica óvodában pedig csütörtökön mutatták be nekik a logikus gondolkodást, a matematikai és nyelvi készségeket fejlesztő Bee Bot padlórobotot.

Nebojša Markez, a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója a műhelymunkák során tartott sajtókonferencián elmondta, hogy ez a találkozó sokat jelent az intézménynek, ugyanakkor a tartomány és a kormány számára is fontos, hisz a Naša Radost a program megvalósítása során koordinátori szerepet tölt be.

– Ez a program lehetővé teszi, hogy hálózatba kapcsolódjanak az óvodai pedagógusok, nevelők és oktatók, így tapasztalatot, ötleteket cserélhetnek, fejleszthetik munkájukat. A konferencián bemutatásra kerül a háromnapos műhelymunka eredménye – nyilatkozta az igazgató.

A Šumica óvodában Edina Đorović óvónő a Számítógépes gondolkodás és a digitális kompetenciák fejlesztése nevet viselő program megvalósításán dolgozik, melyhez a Bee Bot padlórobotot használja a gyerekekkel.

A gyerekek élvezik a munkát a Bee Bot robottal (Fotó: Gergely Árpád)

A gyerekek élvezik a munkát a Bee Bot robottal (Fotó: Gergely Árpád)

– Ez a robot a kritikus és a logikus gondolkodást, valamint a kommunikációkészséget fejleszti. A gyerekeknek segít elsajátítani a matematikai és logikai fogalmakat, illetve a beszédkészség fejlesztésére is alkalmas. A segítségével meséket is elmondhatunk. Az eszköz már hároméves kortól javasolt, ezért a használata alkalmas az iskoláskor előtti intézmények oktatási és nevelési programjában. A gyerekek nagyon élvezik a vele való munkát, hisz méhecske formájú és egy játékra hasonlít. Hangot ad ki és világít is, az óvodások észre sem veszik, hogy játék közben tanulnak vele, algoritmusokat képeznek és programoznak – mondta az óvónő.

Ksenija Ulaga egy Ljubljanához közeli óvodából érkezett Szabadkára, hogy tapasztalatot cseréljen a helyi nevelőkkel.

– Számunkra nagyon hasznosak ezek a műhelymunkák, mert ezzel gazdagítjuk egymás szakmai gyakorlatát. Eddig ismeretlen volt számunkra a Bee Bot robot, de ezentúl majd mi is alkalmazni fogjuk – mondta Ksenija Ulaga.

A műhelymunkát követően a résztvevők egy nemzetközi konferencián vettek részt a palicsi Vigadóban, melyen többek között a modern pedagógiai gyakorlatról esett szó. A találkozót megelőzően Nebojša Markez sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy intézményük igyekszik minél több időszerű oktatási és nevelési technikát alkalmazni. Mint mondta, ez nem valósulhatna meg a várossal való jó együttműködés nélkül.

A konferencián Miloš Nikolić, a városi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja is részt vett.

– A Naša Radost az egyetlen olyan szerbiai intézmény, amelyet az Erasmus program támogat, így köszönettel tartozom minden alkalmazottnak, az igazgatónak és Veljko Vojnić műszaki igazgatónak is. Nyitottak vagyunk minden együttműködésre, különösen akkor, ha olyan meghatározó témáról van szó, mint amilyen az iskoláskor előtti oktatás, amely a jövő nemzedékének fejlődését segíti. Szabadka Város eddig is támogatta az effajta oktatást és ezt a jövőben is folytatni fogja, mert ez a befektetés kifizetődő. Az ilyen projektumok meglehetősen fontosak, a Naša Radost pedig példát mutathat más intézményeknek – nyilatkozta Miloš Nikolić.