2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Promótál

Aki először kerül kapcsolatba ezzel a szóval, hirtelen azt sem tudja megállapítani, hogy főnévvel vagy igével van-e dolga. Azonban hamar rájön arra, hogy nem különleges tálféléről van szó, hanem cselekvésről. A promótál ige a már ismert promóció főnévvel van összefüggésben. Ez  eredetileg előléptetésre, kinevezésre utal, a kereskedelmi szóhasználatban pedig a vásárlókedvet ösztönző tevékenységek összességét jelenti (nyereményjáték, ingyenkóstoló vagy kipróbálás). A promoveál (’előléptet’) ige is a promóció főnév származéka.

Aki promótál, az általában ismertet, bemutat valamit: Ünnepi asztalt promótál a Herendi. – Magyar görögdinnyét kóstoltat és promótál a Spar. – Egyikük a kihelyezés melletti asztalnál kóstoltat és promótál, a másik diák közben a zöldség-gyümölcs osztály környékén tálcával jár körbe és kóstoltat. – Az egészséges életmódhoz köthető termékeket is gyakran promótál.– Azt figyelembe véve, hogy a blogom egy elég alternatív étkezési formát promótál, nagyon boldoggá tett, hogy rám gondoltak, én kerültem be, ... – A gépkapcsolatok menedzsere jól teljesítő algoritmusokat promótál, a rosszakat viszont leértékeli. – A kezdeményezés nem csupán technológiai kutatásokat promótál, hanem a fejlesztések humán illetve edukációs hátterére is figyelmet fordít. – A hágai magyar nagykövetség kulturális részlege és gazdasági irodája az év során különféle kulturális és üzleti eseményeket szervez, promótál és támogat.

Személyre, illetve emberek csoportjára is vonatkozhat a promótál: Ez a brit székhelyű rádióállomás induló, illetve feltörekvő művészeket promótál. – Az AgadirLive ügynökség agadíri zenészeket promótál és menedzsel. – Réka a magyar kultúra önkéntes kaliforniai nagyköveteként közösséget tart össze, promótál, finanszíroz. – Lehet, hogy idegesítő a srác stílusa, meg az is nyilvánvaló, hogy egy fizetős csoportot promótál ingyen.

Hogy még nem teljesen megállapodott nyelvi újításról van szó, abból is látszik, hogy gyakran promotál alakban jelenik meg a promóció származéka: Az volt az ötlete, hogy saját sörmárkát indít, amit egy saját étteremláncon belül promotál. – A DS Smith nagyméretű termékelhelyezési rendszere a RITTER SPORT csokoládékínálatának sokszínűségét promotálja. –  A Huawei a még be sem mutatott csúcstelefonjának triplakameráját promotálja. – Iskolákban promotálja a szelektív hulladékgyűjtést az Ökuka-program. – A reklám egy klasszikus zenei fesztivált promotál. – A propaganda nem csupán promotál bizonyos nézeteket, de el is utasít…